Sent på midsommarafton nåddes Akademikerns redaktion av ett hemligt tips om ett hemligt svenskt regeringsprojekt som den amerikanske rapparen Snoop Dogg var inblandad i. Akademikerns grävande journalist Yuri van Dijk började omedelbart leta. Ganska snart fick han tag på en av de inblandade, landsbygsminister Eskil Erlandsson.

Vad går projektet ut på?

–          Vi var ett gäng gamla politiska rävar som träffades över ett par bärs och vi började prata om det låga valdeltagandet. Vi kom överens om att försöka förändra det. Vi sa att om danskarna kan, så kan baske mig vi också. [Reds. anm: Valfilmen Voteman som släpptes i Danmark inför EU-valet.]

Men vad är det egentligen ni har gjort?

–          Vi är ett gäng sköna politiker och underhållare som gått ihop med Snoop Dogg. Vi vill förmedla hur roligt det är att rösta. Budskapet är faktiskt väldigt enkelt:Se så sköna vi är – vi röstar!

Peter Harryson sammanfattade det bra: “Det viktiga är att de unga förstår hur roligt det är att rösta. Titta på mig och hur roligt jag har. Så blir det när man röstar.”

Vilka är ni som ligger bakom projektet?

–          Vi har stor enighet kring det här. Det började med att jag, Lars Ohly, Fredrik Reinfeldt och Lasse Berghagen satt och drack öl på söder och började spåna. Efter ett tag hängde Göran Persson, Peter Harryson, Grynet, Kossan Doris, Carl Bildt, Birgit Friggebo, kungafamiljen, Anders Lundin, Markoolio, Lasse Kronér, Bert Karlsson, Soran Ismail, Gudrun Schyman och Gustav Fridolin också med. Så det är stor enighet i både den politiska toppen och bland Sveriges underhållningselit.

Hur fick ni till samarbetet med Snoop Dogg?

–          Det var faktiskt jag som ordnade det, säger Eskil Erlandsson. Det är en gammal politisk sanning att den med mest swag blir landsbygdsminister så det föll sig ganska naturligt att jag skulle göra det första försöket. Samtalet gick ungefär så här.

“Hello, mr Dogg!
Well hello, with who am I speaking?
Yes, this is mr Erlandsson, boss of the rurals in Sweden.
Oh man, that’s swag.
Yes, I know. Do you want to join us in our misson to get young people to vote?
I’d do anything for you, Eskil my man!”

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/06/valfilm.pnghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/06/valfilm-300x300.pngYuri van DijkKulturPolitikakademikern,eskil erlandsson,politik,reinfeldt,satir,snoop dogg,studentliv,swaghagen,valet2014
Sent på midsommarafton nåddes Akademikerns redaktion av ett hemligt tips om ett hemligt svenskt regeringsprojekt som den amerikanske rapparen Snoop Dogg var inblandad i. Akademikerns grävande journalist Yuri van Dijk började omedelbart leta. Ganska snart fick han tag på en av de inblandade, landsbygsminister Eskil Erlandsson. Vad går projektet ut...