Det har under våren bubblat på citynationerna. Många har trott att det bara rört sig om planering inför siste april och karneval, men Akademikern kan nu avslöja att det handlar om ett nytt projekt: Mittsommarfestivalen.

Östgöta, Lunds, Malmö och Göteborgs nation har  under  våren arbetat tillsammans för att skapa något helt nytt. På nationernas hemsidor eller facebooksidor finns det inget som antyder att något är på gång, men efter en gedigen granskning av mötesprotokoll från nationsmöten, seniors- och kollegiemöten och arbetsgrupper har Akademikern skaffat sig en klar bild av vad som är på gång. Yuri van Dijk har intervjuat festivalgeneralen Påhl-Jonte ”Lådan” Johannesson.

Berätta om festivalen!

–          Det kommer bli den största festen i Lund, någonsin! Vi har siktat mot träden men det ser ut som om vi kommer nå stjärnorna. Det började tidigt i våras när quratelen hade kickoff och någon föreslog att vi borde göra något ordentligt tillsammans. Spriten flödade och de första idéerna gällde grillkväll i Lundagård, gemensam sittning och krocket i Stadsparken. Till slut föreslog någon att vi borde arrangera en gemensam festival på våra innergårdar och det kändes klockrent. Jag blev ganska snart kontaktad och fick frågan om jag ville bli general.

Varför frågade de just dig?

–          Jag var redan engagerad i Lundakarnevalen, som vice kommunikationschef i en ledningsgrupp, så de antog väl att jag var bra på att fixa grejer. Sanningen är att jag mest låg uppe i nationsrummet och kommunicerade på Facebook, Twitter och Instagram medan andra gjort allt. Jag antar att det är upp till bevis nu.

Vad kommer skilja Mittsommarfestivalen från andra arrangemang i Lund?

Påhl-Jonte "Lådan" Johannesson, Festivalgeneral

Påhl-Jonte “Lådan” Johannesson, Festivalgeneral

–          Vi kommer ha ett gigantiskt festivalområde och ett ännu större campingområde. Vi har fått tillstånd av kommunen att riva alla väggar och murar som avgränsar våra innergårdar och vi kommer ta bort alla träd och annat som är i vägen. Vi kommer ha flera scener, bland annat en technoscen i Malmö nations garage, ett tält för Red Bull silent disco vid Lunds nation och den största scenen kommer vi placera på Göteborgs nations tak. Helt sjukt att vi fick tillstånd, det var mest en kul fyllegrej från början. Vi siktar på att få fler besökare än Roskildefestivalen. Vi kommer också bygga en skywalk mellan Östgöta nation och det stora festivalområdet, så att allt liksom hänger ihop.

Vi vill verkligen tacka Lunds kommun, polisen, tillståndsenheten och räddningstjänsten för att de varit så hjälpsamma. Utan deras servicevilja och förståelse för vår verksamhet hade vi aldrig kunnat genomföra det här.

Var tänkte ni få plats med campingen?

–          Precis bredvid festivalområdet! På Östra Vallgatan, mittemot Göteborgs och Malmö nation ligger ett stort grönområde. Vi har pratat med ägarna och fått tillstånd för att smälla upp tältområden, snabbmatsvagnar, bajamajor och dra vattenledningar. Vi har även ett samarbete med Jeltzin Ltd. Corp. för att eventuellt kunna dra fler ”vattenledningar”. Samtal förs även med Christiania Push AB för att verkligen få till festivalkänslan. Det bästa är att campingen bara ligger en minut från festivalområdet, så det kommer verkligen bli en grym stämning.

Vilka artister har ni bokat?

–          Än så länge har vi bokat Joddla Med Siv, E-Type, Ostrochorus och Göteborgs nations husband men vi har en massa annat fett på gång. Vi håller precis på att avsluta förhandlingarna med The Beatles som ska köra ett DJ-set och Paris Hilton som ska köra en karaokespecial. Sen kommer LASS givetvis att köra ett gig.

Hur är det med könsfördelningen där?

–          Ptja, den är väl helt okej. Siv är ju ett tjejnamn, Paris Hilton är tjej och Ostrochorus är en kör så det är väl bara kvinnor där. Det är viktigt med jämställdhet.

När kommer festivalen gå av stapeln?

–          Det är inte spikat än, men typ mitt i sommaren. Den heter ju Mittsommarfestivalen, så i juli antar jag. Vi kommer ha biljettsläpp på midsommarafton och biljetterna kommer att säljas på nationernas expeditioner.

Så här kommer festivalområdet se ut.  - Skywalken kommer byggas som en hängbro 25 meter upp i luften, säger Påhl-Jonte "Lådan" Johannesson.

Så här kommer festivalområdet se ut.
– Skywalken kommer byggas som en hängbro 25 meter upp i luften, säger Påhl-Jonte “Lådan” Johannesson. (Klicka på bilden för förstoring.)

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/05/JoddlaMedSiv_stor.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/05/JoddlaMedSiv_stor-300x300.jpgYuri van DijkKKKulturNationerakademikern,alkohol,fylla,karnevalen,lund,lundakarnevalen,Lunds kommun,lunds universitet,lundvsuppsala,nationer,Påhl-Jonte "Lådan" Johannesson,satir,student,studentikost,studentliv,studentlund,tillståndsmyndigheten
Det har under våren bubblat på citynationerna. Många har trott att det bara rört sig om planering inför siste april och karneval, men Akademikern kan nu avslöja att det handlar om ett nytt projekt: Mittsommarfestivalen. Östgöta, Lunds, Malmö och Göteborgs nation har  under  våren arbetat tillsammans för att skapa något...