Under torsdagsförmiddagen lämnade den mumifierade biskopen Peder Winstrup Domkyrkans krypta. Här har stoftet efter renässansmänniskan legat sedan 1800-talet. Nu ska utrymmet göra plats åt Lunds domkyrkoförsamlings nya studieplatser för studenter.

Akademikern träffar Domkyrkokaplan Lena Seashore som förklarar att projektet har planerats i flera år och att det bästa sättet var att göra om Domkyrkans krypta till studieplatser åt Lunds universitet.

– Svenska kyrkan måste bli mer öppna och tillgängliga. Vi har blivit bättre de senaste decennierna på att tolka åt vilket håll samhället är på väg och det är nu ännu mer uppenbart att det behövs fler studieplatser då Lunds universitet har svårt att hitta lokaler, säger Lena.

Men inte alla är nöjda med valet av användningsområde för kryptan.

– Jag tycker det här är den största skandalen någonsin, viskar en äldre förbipasserande dam. Vi behöver inte fler studenter i den här stan, vi borde egentligen minska antalet studieplatser. Satsa på en nattklubb i stället, då hade jag kommit hit oftare.

Lena Seashore har fått både positiva och negativa reaktioner på Lunds domkyrkoförsamlings planer och menar att det är lätt att få allmänheten att vika sig.

– Det är en inlärningsprocess och det tar tid att få ett sånt här projekt att sjunka in. Det är många som säger att de äntligen kommer börja studera nu när det finns fler studieplatser, sen finns det de som är gamla och inte kan så mycket som vi. Men de är snart “borta”, säger Lena och fortsätter. Livet går vidare och kyrkan segrar än en gång.

Akademikern har försökt få tag i släktingar till biskop Peder Winstrup för att få en kommentar om vad de tror den gamle biskopen hade tyckt om projektet. Ingen vill ställa upp på en intervju men skriver i ett e-mail att “den gamle dåren uppskattade både studenter och nattlivet så oavsett hade han engagerat sig i frågan, så länge han hade fått en flaska cherry”.

Relaterade artiklar

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/09/Domkyrkan_i_Lund-1024x775.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/09/Domkyrkan_i_Lund-300x300.jpgKalinkaLund Centrumakademikern,domkyrkan i lund,Domkyrkoförsamling,lund,lunds universitet,satir,student,studentikost,studentliv,studentlund,svenska kyrkan
Under torsdagsförmiddagen lämnade den mumifierade biskopen Peder Winstrup Domkyrkans krypta. Här har stoftet efter renässansmänniskan legat sedan 1800-talet. Nu ska utrymmet göra plats åt Lunds domkyrkoförsamlings nya studieplatser för studenter. Akademikern träffar Domkyrkokaplan Lena Seashore som förklarar att projektet har planerats i flera år och att det bästa sättet var...