Nytt parti bildas för att skapa förändring inom Lunds universitet

Anonyma källor har kontaktat Akademikern och berättat om ett, än så länge, hemligt initiativ. På Juridiska fakulteten är det en grupp studenter och lärare som tröttnat på bristen på studieplatser och som nu står i begrepp att bilda partiet Fakultetsdemokraterna. Akademikerns grävande reporter, Yuri van Dijk, har undersökt frågan och lyckats komma i kontakt med en av initiativtagarna, Winnie Kristineberg.

Vad är syftet med skapandet av Fakultetsdemokraterna?

–          Vi har ett stort underskott av studieplatser på Juridicum. Vi är en liten fakultet och de studieplatser som finns ska ju primärt användas av de som läser på fakulteten, alltså juriststudenterna. Problemet är att det varje dag kommer mängder av studenter från andra fakulteter och tar platserna från våra juristerna.

Det har under lång tid varit vanligt förekommande att ekonomer kommit och tagit plats i tysta läsesalen och vi har under lång tid sett en stark opinion bland juriststudenterna mot den här situationen. På sistone har det blivit ännu värre och vi ser nu dagligen ingenjörer, litteraturvetare, filosofer och till och med kemistudenter som sitter i tysta läsesalen, i de fina högborgerliga fåtöljerna och även nere i källaren som tidigare varit något av en juridisk bunker, dit bara riktigt hardcore juriststudenter lyckats hitta.

De kommer alltså hit och tar våra studieplatser, och det är ett problem. Vi vill helt enkelt säkra studieplatserna på Juridicum för de som läser juridik.

Men är inte problemet att det råder stor brist på studieplatser på hela universitetet?

–          Jo, det gör det absolut och det är ett jättestort problem. Men är lösningen verkligen att alla ska komma till oss?

Vad ska göras för att lösa problemet då?

–          Vi måste ju hjälpa studenterna på sina hemfakulteter! ”Ge en student en studieplats idag så kan hen plugga för dagen, ge fakulteten pengar att bygga studieplatser så kan studenterna plugga för alltid.” Lite så tänker vi på saken. Det finns inte utrymme för Lunds universitets ca 40 000 miljarder studenter att komma till Juridicum utan universitetet måste skjuta till pengar till de andra universiteten för att på allvar ta tag i problemet. Vi är även villiga att lägga in en budgetpost för externt bistånd till andra fakulteter. Det är ju bättre att hjälpa underutvecklade fakulteter så att de själva kan lösa sina egna problem.

Vi har fått information om att ni överväger kontroller vid alla ingångar – stämmer det?

–          Det är bara ett räkneexempel.

Men vi har flera källor som säger att ni kommer anställa ordningsvakter som ska kontrollera legitimation och kårtillhörighet och registreringsintyg från LADOK – vad har du att säga om det?

–          Det är bara ett räkneexempel. Vi vill säkra antalet studieplatser för våra studenter.

När får väljarna besked om exakt vad det är ni vill göra då?

–          Vi kommer inom kort att komma ut med en vision, åsiktsförklaring och partiprogram. Så väljarna kommer få veta i god tid innan valet vad som gäller.

Fakultetsdemokraterna är alltså inte formellt grundat än, men initierade källor hävdar att ledningen kommer bestå av Winnie Kristineberg, Nalle Petersson, Ted-Kenny Kålroth och Jimmy Rörkvist. Det är alltså ett riktigt järngäng som ska utforma den nya politiken. Akademikern väntar med spänning på partiets formella bildande.

 

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/05/0001.-bild-1024x768.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/05/0001.-bild-300x300.jpgYuri van DijkPolitikUncategorizedakademikern,fakultetsdemokraterna,jimmie åkesson,lund,lunds universitet,student,studentliv,studieplatser,winnie kristineberg
Nytt parti bildas för att skapa förändring inom Lunds universitet Anonyma källor har kontaktat Akademikern och berättat om ett, än så länge, hemligt initiativ. På Juridiska fakulteten är det en grupp studenter och lärare som tröttnat på bristen på studieplatser och som nu står i begrepp att bilda partiet Fakultetsdemokraterna....