Mobilspelet Pokémon GO har slagit igenom stort i Sverige de senaste veckorna och över hela landet letar svenskar efter tecknade monster på gator och torg. Flera hyllar att befolkningen nu kommer ut mer i friska luften, men i universitetsvärlden är man oroad över hur spelandet kommer påverka höstterminen.

Universitetets styrelse stålsätter sig nu inför risken att Pokémon-trenden håller i sig. På kansliet diskuterar man vilken skada spelandet kan orsaka på den akademiska verksamheten. Den största oron är att ännu fler studenter kommer skolka från sina föreläsningar i höst.

I ett sista desperat försök att få studenter att ändå dyka upp på föreläsningar har universitetet vädjat till Niantic, företaget bakom spelet, om att utse alla Lunds föreläsningssalar till Pokéstops.

Per S. Torp är säkerhetsansvarig på LU och tycker det är viktigt att vara orolig:
– Ja, Jodelhotet var ju hemskt och en stor utmaning, men detta är långt mycket värre. Pokémonhotet är verkligt och riskerar att slå ut hela universitetets kärnverksamhet i höst. 

Lunds nation i skottgluggen
I samma veva utreds nu Lunds nation för konkurrensbrott av de andra nationerna, eftersom deras nationshus nyligen blivit ett eget Pokéstop. I en skrivelse som övriga nationer lämnat in till Kuratorskollegiets Konkurrensutskott (KKK) kritiseras Lunds nation för att ha tagit till otillåtna medel inför höstens novischrekrytering. Men att Lunds nation skulle syssla med fula metoder i kampen om novischerna tillbakavisas av nationen i ett pressmeddelande de publicerat på sin sajt novisch.se.

Kuratorskollegiets ordförande Bodil McLuddington bekräftar däremot att en anmälan upprättats och att en förundersökning inletts:
– Det stämmer. Det är nämligen mycket viktigt för oss och demokratin att det inte uppstår monopolsituationer i Lund, säger Kuratorskollegiets ordförande.

Botaniska Trädgårdens kafé går plus för första gången sedan 1961
Att många spelar Pokémon Go innebär att fler rör sig utomhus i staden, och det ger ekonomisk stimulans till lokala handlare. I en artikel ur den studentfinansierade annonstidningen Nådiga Lundtan framgår att Botaniska Trädgårdens kafé ökat sin omsättning med 4300% den senaste månaden, bara på grund av sin närhet till flertalet Pokéstops. Många ekonomer talar nu om att en börsintroduktion av kaféet på svenska Large Cap kan vara möjlig under sensommaren.

Malmö Högskola startar nytt kandidatprogram
I grannstaden har studievägledarna på framtidsuniversitetet också uppmärksammat den nya trenden. Redan i höst startar högskolan det treåriga kandidatprogrammet “Pokémon och Samhälle”, men istället för högskolepoäng kommer man att tilldelas 180 pokémonguldmynt efter avlagd examen.
“Våra elever behöver inte oroa sig, det kommer motsvara vad högskolepoäng från våra övriga utbildningar är värda ute i arbetslivet” säger studierektorn som därmed försäkrar om att det nya systemet inte kommer innebära en kvalitetssänkning på det blivande universitetet.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/07/pokemongohacks-e1469232585532-1024x576.jpeghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/07/pokemongohacks-e1469232585532-300x300.jpegAnn BorgenssonNationerNyheterOkategoriseradeUniversitetet
Mobilspelet Pokémon GO har slagit igenom stort i Sverige de senaste veckorna och över hela landet letar svenskar efter tecknade monster på gator och torg. Flera hyllar att befolkningen nu kommer ut mer i friska luften, men i universitetsvärlden är man oroad över hur spelandet kommer påverka höstterminen. Universitetets styrelse stålsätter sig nu inför risken att Pokémon-trenden håller i sig. På kansliet...