I söndags avslöjade SVT och flera internationella medier den så kallade “panamaskandalen”, där det framkommit att den svenska storbanken Nordea under lång tid hjälpt sina mest förmögna kunder att skatteplanera bort stora summor som annars gått in i den svenska statskassan genom att skapa så kallade “brevlådeföretag” i Panama.

Idag kan Akademikern berätta att skattejurister från Juridiska fakulteten och ekonomer från Ekonomihögskolan nu ska göra gemensam sak för att se till att händelsen inte upprepas.

Akademikern har pratat med en företrädare för Juridiska fakulteten.

Det är verkligen genant att något sånt här kan inträffa. De som har planerat skatteupplägget har ju uppenbart inte studerat här vid Lunds universitet.

Vad menar du med det?

En student från Lund skulle inte göra något så här tarvligt.

Skulle en Lundastudent aldrig göra något sånt här?

Nej, studenter från Lund hade självklart inte lagt upp skatteplanering som exponerades på det här sättet. Vid juristprogrammet här i Lund lär vi våra studenter i skattejuridik att alltid tänka på sin klients bästa och att dölja sina spår i alla lägen.

Vi åker vidare till Ekonomihögskolan för att tala med Ronny Lööf, utbildningsansvarig på LundaEkonomerna.

Vi har länge fört samtal med juridiska fakulteten om att samarbeta kring kurser på masternivå. Avslöjandet av Panamaskandalen påskyndade givetvis samtalen och vi hade möte sent in på kvällen igår. Idag har båda fakulteter enats och tanken är att de bästa studenterna från skatterättskurserna och de bästa från revisionskurserna tillsammans ska kunna läsa vår nya kurs som heter “LAGD02: Hållbar Skatteplanering 1”.

Vad innebär “hållbar skatteplanering”?

Det handlar om långsiktigt tänkande och god framförhållning. Det är inte lönsamt att byta skatteupplägg vart 5:e eller var 10:e år utan vi inser att man måste kunna planera kapitalflöden 40-50, kanske till och med 100 år framåt. Med hållbar skatteplanering är detta möjligt och det är vad kursen ska handla om.

Även universitetets rector magnificus Torbjörn von Schantz är nöjd med fakulteternas nya samarbete.

Ja, det är fantastiskt. Vi har alldeles nyss också fått bekräftat från Nordea att de vill sponsra inrättningen av professuren i Långsiktig Skatteplanering. Vi ser fram emot att på det här viset ytterligare öka Lunds universitets attraktivitet, särskilt för ekonomer. När vi nu erbjuder den här kursen i Lund finns det ju ingen anledning överhuvudtaget att läsa på Handels längre.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/04/Female-student-in-library-007.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/04/Female-student-in-library-007-300x300.jpgYuri van DijkKårerLUSOkategoriseradelundaekonomerna,nordea,panamaskandalen,satir,studentlund
I söndags avslöjade SVT och flera internationella medier den så kallade 'panamaskandalen', där det framkommit att den svenska storbanken Nordea under lång tid hjälpt sina mest förmögna kunder att skatteplanera bort stora summor som annars gått in i den svenska statskassan genom att skapa så kallade 'brevlådeföretag' i Panama. Idag kan Akademikern berätta...