Lunds Akademiska Heraldiksällskap (LAHS) höll årsmöte under onsdagen. Mötets stora höjdpunkt brukar vara utnämningen av “Årets fulaste medalj”. Många medaljer hade nominerats, men när årets fulaste medalj korades stod Malmö nation som klar vinnare.

Akademikern pratade med sällskapets ordförande, Fredrik Mercedes, om hur man vinner priset.

 Det finns många drag som kan göra en medalj vacker, praktfull och heraldiskt korrekt. Malmö nations renoveringsmedalj har inte ett enda av dessa drag.

Vad menar du?
 Medaljen har inte ett enda av de drag som kan förväntas av ett estetiskt tilltalande föremål. Dels är den för stor, vilket bara ger intrycket av ängslighet. Dels påminner den om en medalj som man får när man kör go-kart på tjänstemannaresan. Dels saknar medaljen helt ornament, och pryds endast av ett stort “C”. Detta C står förmodligen för ‘cash’ eftersom medaljen är en ren köpemedalj.

Är det vanligt med fula medaljer?
 Ja, det ett utbrett problem som bara blir värre. Vi ser hur fler och fler föreningar skapar medaljer till höger och vänster utan att det är sanktionerat från vår sida.

Men de flesta nya fula medaljer som tillverkas i Lund är åtminstone förtjänstmedaljer. Förtjänstmedaljer innebär att mottagaren har gjort någon slags ansträngning för att förtjäna den. Denna medalj däremot, är en ren sponsormedalj – som går att köpa. Detta är faktorer som gör den till en självklar vinnare av priset i år.

Akademikern frågade även en student på stan om vad hon hade gjort om hon tilldelats denna medalj.
 Jag hade smält ner den till en kula och skjutit mig själv, för en sån här ful medalj hade jag inte kunnat leva med.

Tidigare vinnare: Årets fulaste medalj
2015 AF Bostäder: “Huset” (ämbetsinsignium)
2014 Lundakarnevalen: “Karnevalistmedaljen”
2013 Helsingkrona nation – “Snörsjöamossen” (balmedalj)
2012 LundaEkonomerna: Astromedaljen
2011 Kalmar nation: “Kroppkakan” (balmedalj)
2010 Skånska nationernas gåsafest: “Gåsen” (balmedalj)

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/12/GG-malmo-1024x623.pnghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/12/GG-malmo-300x300.pngYuri van DijkNationerOkategoriseradelahs,lunds akademiska heraldiska sällskap,malmö,malmö nation,medalj,nattklubb,satir
Lunds Akademiska Heraldiksällskap (LAHS) höll årsmöte under onsdagen. Mötets stora höjdpunkt brukar vara utnämningen av 'Årets fulaste medalj'. Många medaljer hade nominerats, men när årets fulaste medalj korades stod Malmö nation som klar vinnare. Akademikern pratade med sällskapets ordförande, Fredrik Mercedes, om hur man vinner priset. – Det finns många drag som kan göra...