Just nu pågår insamlingar landet över till förmån till Musikhjälpen och årets projekt för att stoppa spridningen av HIV. Ett mycket lovvärt engagemang tycker de flesta och många organisationer hjälper till för att insamlingen ska gå så bra som möjligt. Nationerna i både Lund och Uppsala går däremot mot strömmen och väljer att samla in pengar till sig själva.

Den som i veckan går på nation i Lund och Uppsala kommer med stor sannolikhet uppmanas att skänka pengar till välgörenhet. Är man inte uppmärksam är det lätt att tro att dessa pengar ska gå till Musikhjälpen och insamlingen mot HIV men då bedrar man sig – pengarna går rakt in i nationernas kassakistor.

– Jag känner mig lurad, säger en generisk student.

– Hur kan man göra på det här viset? Jag avgår! säger en nationsaktiv på en nation.

På min tid kämpade vi mot orättvisorna i världen. Alla var socialister, miljöpartister och medvetna om vad som pågick i omvärlden, säger en professor med tweedkavaj och läderlappar på armbågarna.

– Är nationerna ens ekologiskt och etiskt hållbara?, undrar en vegan.

Akademikern har pratat med ett par prokuratorer och 2Q:ar för att bringa klarhet i oredan.

Hur kommer det sig att ni lurar studenterna att skänka pengar till er?

– Vi lurar ingen. Är folk dumma och inte kollar upp vart pengarna går får de skylla sig själva, hävdar en 2Q i Uppsala.

– Vi har aldrig ägnat oss åt välgörenhet åt någon annan, det skulle inte falla oss in, påstår en välkänd PQE i Lund.

– Att samarbeta med Musikhjälpen är ungefär lika sannolikt som att vi skulle något någon gå före i kön till våra nattklubbar, hävdar ytterligare en PQE på en av de viktigaste nationerna i Lund.

– “Skänk gärna pengar till välgörenhet, men hellre till oss – det är vår paroll, säger ytterligare en 2Q i Uppsala.

Alla de miljoner som landets studenter just nu samlar in går alltså rakt in i de  redan rika nationernas fickor. Usch!

Framöver kommer Akademikern undersöka om nationerna även tar godis från barn, slår små djur samt om de bara leder gamla tanter halvvägs över gatan.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/12/1000kr.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/12/1000kr-300x233.jpgYuri van DijkKulturdålig musik,lund,lundvsuppsala,mh14,musikhjälpen,nation,satir,studentliv,studentlund,uppsala
Just nu pågår insamlingar landet över till förmån till Musikhjälpen och årets projekt för att stoppa spridningen av HIV. Ett mycket lovvärt engagemang tycker de flesta och många organisationer hjälper till för att insamlingen ska gå så bra som möjligt. Nationerna i både Lund och Uppsala går däremot mot strömmen...