Studentnationerna i Lund är bara öppna för studenter, så har det varit i flera hundra år. Men idag beslutade polisen i Lund, som ansvarar för alkoholtillstånden i Lund, att nationerna ska ägna sig åt ”offentlig dans”, och därmed måste öppna upp sina nattklubbar även för icke-studenter – med motiveringen ”alla ska få vara med och leka, annars är det inte rättvist”. 

Akademikern har frågat Kuratorskollegiets ordförande Greger Fredriksén om vad de nya tillståndsreglerna kommer innebära i praktiken.

Vad är det egentligen som händer?
Det kommer öppnas upp för att släppa in vem som helst, vilket kan bli en spännande förändring. Jag har hört mig för och det är redan flera nationer som planerar fester och aktiviteter som riktar sig direkt till bland annat gymnasieelever. Det finns många gymnasieelever i Lund som mest driver runt på helgerna utan något att göra. Nu kommer de kunna gå på nation och festa istället.

På Hallands nation har man redan börjat fundera kring nya koncept som kan bli aktuella när det blir möjligt att nå en större publik än bara studenterna.

Hallands nation handlar ju om kärlek så vi kommer sikta på att göra något ordentligt med kärlekstema. Förslag har inkommit om en speeddejting där 18-åringar från Spyken kan träffa gamla överliggare, och kanske arrangera ett “Shotluckan Junior” för de som är mellan 18 och 20 år gamla. Vi kommer också att installera flera nya automater på klubbens toaletter, där man kan köpa exempelvis kondomer och chokladcigaretter, säger Judith Hjälte, kurator på Hallands nation.

Kuratorn på Wermlands nation, Linda Hansson-Persdottir, var först skeptisk till polisens förslag eftersom det innebär ökade vaktkostnader på den redan utblottade nationen, men numera är hon positiv.

– Att öppna vår verksamhet för lite yngre gäster kan ju bli ett sätt för oss att kompensera för de ökade vaktkostnaderna. Så det går nog jämnt ut till slut. Wermlands ligger ju centralt i Lund och nära Bankgatans busshållplats där bussarna från både Södra Sandby och Dalby stannar, så vi tror att många ungdomar från kranskommunerna kommer vilja besöka oss.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/03/Gymnasieelever.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/03/Gymnasieelever-300x300.jpgYuri van DijkKKNationerOkategoriseradeann forsland,Greger Fredriksén,kuratorskollegiet,Linda Hansson-Persdottir,lund,lunds studentkår,nationer,polhemskolan,satir,shotluckan,tillståndsenheten,wermlands nation
Studentnationerna i Lund är bara öppna för studenter, så har det varit i flera hundra år. Men idag beslutade polisen i Lund, som ansvarar för alkoholtillstånden i Lund, att nationerna ska ägna sig åt ”offentlig dans”, och därmed måste öppna upp sina nattklubbar även för icke-studenter – med motiveringen ”alla ska...