En ny termin har just påbörjats, men för många studenter gör det höga priset och avsaknaden av en välfungerande begagnatmarknad att de väljer att promenera till föreläsningarna istället för att cykla.

Som en motreaktion lanserar nu entreprenören Sonny Tonnyson från Staffanstorp sin app “Bajk” som är en gratistjänst för utlåning av cyklar i Lund. I Bajk-appen kan du se en karta över alla olåsta cyklar i Lund och låna vilken du vill.

— Om du lämnar din cykel olåst i stan så är du automatiskt ansluten till Bajk-nätverket. Då kan vem som helst låna den och cykla iväg på den, säger Sonny Tonnyson.

Men hur fungerar det? Får man kvitto?
— Nä, om man lämnar sin cykel olåst så har man ju själv valt att delta i Bajk-nätverket. Av miljöskäl tror vi inte på att lämna ut kvitton.

När Akademikern pratar med studenter så tycker de att projektet verkar bra.
— Ja jag kan absolut tänka mig att cykla iväg på en olåst cykel. Att hyra cykel genom Lundahoj är ju lite dyrt och att åka stadsbuss är bara för borgare
, säger en humaniststudent som Akademikern träffar på Pub Kaggen.

Ann BorgenssonLund CentrumNyheter
En ny termin har just påbörjats, men för många studenter gör det höga priset och avsaknaden av en välfungerande begagnatmarknad att de väljer att promenera till föreläsningarna istället för att cykla. Som en motreaktion lanserar nu entreprenören Sonny Tonnyson från Staffanstorp sin app 'Bajk' som är en gratistjänst för utlåning av cyklar i Lund. I Bajk-appen...