En av Lundagårds mest omtalade träd, det så kallade “ljusträdet” som agerar lykta i ljusmörkret utanför AF-borgen varje år hotas nu att fällas under julafton.
– Det är klart det är förjäkligt men det är får många “drop-branches” på så kort tid, säger parkintendenten Göran Ekxell.

Den stora eken som står utanför AF-borgen är cirka 170-180 år gammal och har sedan urminnestider firats av lundabor med det traditionsenliga “Tändningen av ljusträdet” vid första advent. Nu säger parkförvaltningen att trädet ska ner.

– Sedan den allvarliga händelsen i somras med att stora grenar föll från trädet så har vi nu bestämt oss för att ta ner det helt och hållet. Vi kan inte riskera att fler löv och ekollon trillar ner, det förstör bilarna, säger Göran Ekxell parkintendent i Lundagård.

Kring första advent samlas flera hundra lundabor och kringresande för att lyssna på stämningsfull julmusik, dricka glögg och se trädet tändas. Flera flitiga besökare som Akademikern pratat med är upprörda över parkförvaltningens beslut och det har samlats flera trädkramare de senaste dagarna.

– Vi kan glädjas åt att vi kommer ersätta den nuvarande eken med en “superplastek” från Malaysia. Den är både miljövänlig i form av att den är gjord av sockerrör och har en “livslängdsgaranti på 1 500 år” står det på internet, säger Göran Ekxell. Vi har fått inspiration av sockerrören från Systembolagets senaste julpåsar och det går helt i linje med vår underhållsplan att under de närmsta 50 åren ersätta samtliga träd i Lundgård med plastträd.

När kommer ljusträdet att fällas?
– Vi vill göra det symboliskt och kötta ner det den 24 december. Det kommer bli jäkligt häftligt. Arrangemanget kommer kallas “Tänt var det här” när vi spränger det.

När anländer det nya trädet?
– Alla är välkomna att se det nya trädet anlända i början av året med flyg. Det kommer ta lite extra tid då det måste mellanlanda på Kreta innan det fortsätter mot Kastrup.

Kommer det nya trädet få ett namn?
– Ja, vi funderar just nu på “Plasteken”.

Vad tycker du om det nya namnet? Hör av dig om dina synpunkter till oss via gola@akademikern.com

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/12/Trädtändning-2013-28-1024x680-1024x680.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/12/Trädtändning-2013-28-1024x680-300x300.jpgPitsa SallatAkademiska FöreningenOkategoriseradeAF-borgen,akademikern,Akademiska Föreningen,Ljusträdet,lund,Lundagård,Lunds kommun,satir,studentikost
En av Lundagårds mest omtalade träd, det så kallade 'ljusträdet' som agerar lykta i ljusmörkret utanför AF-borgen varje år hotas nu att fällas under julafton. - Det är klart det är förjäkligt men det är får många 'drop-branches' på så kort tid, säger parkintendenten Göran Ekxell. Den stora eken som står...