Under kvällen höll Lunds Akademiska Vinsällskap (LAV) sitt konstituerande möte. Efter att ha valt styrelse inleddes genast en diskussion om huruvida alkoholmonopolet eller nykterhetsrörelsen var främsta motståndaren till sann livsglädje.

Redan första dygnet efter att Lunds Akademiska Vinsällskaps Facebooksida startats hade de över 300 följare och den skaran har nu, några dagar senare, vuxit till nästan 500. Men vad är det för förening? Vad vill de ägna sig åt? Akademikern har intervjuat Kjell E. Riksson, nyvald ordförande i föreningen.

Vad är er målsättning med den här vinklubben?

Jag flyttade nyligen från Uppsala till Lund och reagerade direkt över hur vilt och ostrukturerat allt var. Kårlivet, balerna – ja allt saknade egentligen den finess som jag vant mig vid från studentlivet i Uppsala.

Tanken är helt enkelt att få lite ordning och reda på supandet, att få lite riktig valuta för pengarna.

Vad menar du med ordning och reda?

Nej men som det är nu så köper ju folk allt möjligt på Systembolaget. En vanlig kundkorg kan ju innehålla en Riesling, tre Tuborg Grøn och en flaska Explorer vodka. Jag personligen tycker ju att man ska hålla sig till en sorts dryck hela kvällen. Börjar du med champagne ska du inte avsluta med en vit Merlot, till exempel.

Vad kommer ni arrangera för aktiviteter för era medlemmar?

Vi kommer starta upp lite olika dryckesskolor. Själv kommer jag hålla i vinskolan. Där kommer vi i tur och ordning dricka oss igenom Systembolagets sortiment och sedan arrangera vin-VM.

Vin-VM, vad är det?

Det är som en utslagstävling där vi börjar med de 1024 bästa vinerna. Vi ställer hela tiden två viner mot varandra och det som är mest lättdrucket går vidare till nästa steg, tills bara ett vin är kvar. Det är det vinet vi sedan kommer rekommendera alla i Lund att dricka på sina förfester.

Slutligen: vem är värst – alkoholmonopolet eller nykterhetsrörelsen?

Inget av det. Värst av allt är tveklöst de svaga fördrinkarna nationerna serverar inför sina sittningar. En fördrink är som ett löfte inför kvällen, men med en svag fördrink så lurar man sina gäster att kvällen ska bli blötare än vad den sedan faktiskt blir.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/11/LAV-1024x927.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/11/LAV-300x300.jpgYuri van DijkKulturNyheterOkategoriseradealkohol,alkoholromantik,LAV,lund,Lunds Akademiska Vinsällskap,lunds universitet,student,studenter
Under kvällen höll Lunds Akademiska Vinsällskap (LAV) sitt konstituerande möte. Efter att ha valt styrelse inleddes genast en diskussion om huruvida alkoholmonopolet eller nykterhetsrörelsen var främsta motståndaren till sann livsglädje. Redan första dygnet efter att Lunds Akademiska Vinsällskaps Facebooksida startats hade de över 300 följare och den skaran har nu,...