I onsdags kablades den stora nyheten ut: Östgöta nation blir först ut i studentlivet att överge de gamla amatörreglerna och skaffar sig en proffsinspektor.

Precis som att Olympiska spelen ändra fram till 1990 var till för amatörer har studentlivet hållit stenhårt på att alla engagerade ska göra det ideellt och för att det är trevligt att bidra till någon studentförening med enbart glädje som insats. Kuratorskollegiet har i alla år varit stenhårda på att ingen får vara proffs. Fram till i onsdags (2 december 2015), då Östgöta nation meddelade att de valt en proffsinspektor.

Det är nog tyvärr en naturlig utveckling av studentlivet. Vi har även planer på att reformera Kuratorskollegiet till Kuratorskollegiet fest och consulting AB. Det blir lite mindre hjärta i verksamheten, men väldigt mycket kosing, säger Martha Woodgrove, ordförande för Kuratorskollegiet.

Akademikern har besökt Östgöta nation och intervjuat inspektor Nour Hinder.

Vad innebär det egentligen att vara proffsinspektor?

Det är en hederstitel som man får betalt för. Vi inspektorer finns ju till för att vara närvarande och bistå nationerna med lite livserfarenhet, råd och för att se till att de samtidigt sköter studierna. Det är något vi alla gör på fritiden, vid sidan av våra vanliga jobb. En proffsinspektor kommer göra samma sak, men på heltid.

Hur kommer en arbetsdag för en proffsinspektor se ut då?

Det kan ju läggas upp på lite olika sätt, men vi tänker oss att han ska bli något av en mysmorfar. Han kommer flytta in i en av korridorerna och se till att våra boende vaknar i tid och får frukost. Frukost är viktigt för att kunna studera ordentligt. Sen kommer han väl gå ner på nationen och fråga om han kan hjälpa kuratelet med något – det finns ju alltid något att göra. Om vi serverar lunch eller middagar tror jag nog att vi får se honom i köket provsmakandes maten. På kvällarna tror jag att han kommer påminna studenterna om att plugga ordentligt innan han går ner på nationen och hjälper kuratelet lite till.

Det låter som en person man lätt tröttnar på?

Nej, det är det som är hela grejen – han är proffs på det här. Han är en helt fantastiskt mysig herre som alltid har något käckt att säga. Många anekdoter också. Dessutom – eh, kan jag säga detta trots att det är till media? – han är rackarns duktig på att göra punsch!

Akademikern kommer med spänning följa utvecklingen i studentlivet för att se om fler nationer följer och rekryterar proffsinspektorer.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/12/IMG_20151204_182150-1024x1024.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/12/IMG_20151204_182150-300x300.jpgYuri van DijkAkademiska FöreningenNationerOkategoriseradeinspektor,nation,nour hinder,östgöta,proffsinspektor,satir
I onsdags kablades den stora nyheten ut: Östgöta nation blir först ut i studentlivet att överge de gamla amatörreglerna och skaffar sig en proffsinspektor. Precis som att Olympiska spelen ändra fram till 1990 var till för amatörer har studentlivet hållit stenhårt på att alla engagerade ska göra det ideellt och...