Under veckan som gick lämnade Lunds universitets studentkårer (LUS) sin granskning av universitetet och studenternas rättigheter vind för våg för att tillsammans med Rector magnificus och hans hantlangare åka till Belgien.

Vi börjar från början. Varje år åker Rektor magnificus vid Lunds universitet ut på en resa. Med sig tar han sina närmast förtrogna – rådgivare, chefsrevisorer, chefsjurister, genetiker samt ledarna för varje fakultet, dekanerna. Syftet sägs vara att de som åker ska lära sig något nytt, men alla som någon gång åkt på en kickoff, tjänstemannaresa eller konferens med jobbet vet vad resorna egentligen handlar om.

I år valde LUS presidium att följa med. Vi på Akademikern har granskat deras resa och ställer oss starkt skeptiska till deras närvaro och sammanfattar vår kritik i tre punkter.

#1. Alla kan inte veta allt, men som presidial behöver man inte skylta med allt man inte vet. Det är ytterst genant för en organisation som säger sig värna om högre lärande att i officiella kanaler göra sig lustig över att basal mellanstadiekunskap saknas i de egna leden.

Även om ovanstående citat skulle vara fabricerat tyder dess spridning i sociala medier på en skrämmande kunskapssyn.

Även om ovanstående citat skulle vara fabricerat tyder dess spridning i sociala medier på en skrämmande kunskapssyn.

#2. Genom LUS officiella kanaler har vi fått ta del av att resan ägt rum, men inte vad de lärt sig. Som den enda organisation i Lund som företräder alla studenter (vare sig de vill eller ej, men sån är lagen) hade man kanske önskat att den fotorapport som avlades innehöll mer än en bild på Gunnar Hökmark (hans stjärnglans till trots), byggnader och selfies. Har LUS varit på en officiell resa eller har de varit på en weekend?

#3. Något som talar för att LUS i själva verket varit på en weekendresa är det faktum att Rector magnificus själv inte vill kännas vid presidiets närvaro under resan.

“[…] alla som är med på resan här i Belgien; ledningsgrupp, dekaner, kansli- och sektionschefer under ett internt arbetsmöte på torsdagen.”

LUS2

Klicka för större bild. Det var viktigare för LUS presidium att förklara att de är beroende av Google och står handfallna utan denna sökjätte än att utnyttja Leuvens universitetsbibliotek eller att i efterhand fylla igen sin kunskapslucka.

Inte ett ord om att LUS skulle ha följt med. Det närmaste ett rimligt svar vi på Akademikern kommer fram till är att de drack öl. De åt antagligen pommes frites med majonnäs också, för det gör man i Belgien.

Så vad har vi, Lunds studenter egentligen fått ut av resan? Vi på Akademikern kan inte besvara den frågan, men vi hoppas för all del att våra kära presidialer fick med sig en t-shirt som minne. Vi vill också gratulera till höjd representationsbudget under verksamhetsåret 2015/16 – det är de allt värda!

Din kåravgift kan ha betalat två såna här.

Din kåravgift kan ha betalat två såna här.

Vill du granska vår granskning?
Klicka för att se LUS fotoalbum på Facebook (20151006, 04:09)
Klicka för att läsa Rector magnificus reseblogg (20151006, 04:09)

Fotografer
LUS presidialer och eventuellt andra på resan.

 

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/10/LUS5.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/10/LUS5-300x300.jpgYuri van DijkLUSUniversitetetkickoff,lunds universitet,lunds universitets studentkårer,LUS,pamp,presidium,rector magnificus,satir
Under veckan som gick lämnade Lunds universitets studentkårer (LUS) sin granskning av universitetet och studenternas rättigheter vind för våg för att tillsammans med Rector magnificus och hans hantlangare åka till Belgien. Vi börjar från början. Varje år åker Rektor magnificus vid Lunds universitet ut på en resa. Med sig...