Akademikern kan i en granskning avslöja att Samhällsvetarkåren i Lund sedan flera år tillbaka driver en lyxkrog i sina medlemsägda lokaler på Eden – mitt i akademiens hjärta. 

Lyxkrogen heter “Sambar” och är från början ett sidoprojekt som startats av kårens heltidare, troligtvis för att utnyttja medlemmarnas pengar till en verksamhet som de själva kunde ha nytta av. Namnet på krogen, “Sambar”, har sannolikt hämtats direkt från den erotiska och stundvis burleska dansgenren “samba”.

Sambar hyra

Bild från samvetet.org: Lyxkrogen på Samhällsvetarkåren hyrs även ut till eventfirmor, som kan ha bokat porrstjärnor.

Klubben till för “de invigda”
Utåt sett är klubben riktad till kårmedlemmar, men i vår granskning har det framgått att nästan inga “vanliga” släpps in, och att det egentligen bara är studenter i “den interna kretsen” som är välkomna dit framgår exempelvis genom att inga öppettider presenteras på kroghemsidan. Att Samhällsvetarkåren bekostas av alla samhällsvetarstudenter som gått med i Studentlund verkar inte heller bekymra heltidarna.

Lyxkrogen är nämligen ingen vinstaffär för kåren. 2014 rapporterade Sydsvenskan att Samhällsvetarkåren gått 900 000 kronor back det senaste året. I en intervju kallar heltidarna då lyxkrogen för en “felsatsning”. Men trots att lyxkrogen lett till att den medlemsfinansierade kåren nu står på knä festar man alltså vidare som om ingenting hade hänt.

Såhär säger Ella Nässlott, lektor i varmrätt på Juridiska Fakulteten, om avslöjandet:
-Det ser verkligen inte bra ut att kårpamparna driver lyxkrog i medlemsägda lokaler. Det blir särskilt illa eftersom Samhällsvetarkåren ju på många sätt representerar studenterna som kommer befinna sig på samhällets botten; många samhällsvetare blir ju långtidsarbetslösa efter examen eller får ta lågavlönade jobb.

Anledningen att denna granskning inte gjorts av andra studentmedier, som studenttidningen Lundagård är sannolikt på grund av att tidningen ägs av studentkårerna, ett ägandeförhållande vilket fungerar som en munkavle för den här typen av publiceringar.
http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/01/sambarhalloween-1024x768.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/01/sambarhalloween-300x300.jpgAnn BorgenssonKårerlund,sambar,samhällsvetarkåren,satir
Akademikern kan i en granskning avslöja att Samhällsvetarkåren i Lund sedan flera år tillbaka driver en lyxkrog i sina medlemsägda lokaler på Eden - mitt i akademiens hjärta.  Lyxkrogen heter 'Sambar' och är från början ett sidoprojekt som startats av kårens heltidare, troligtvis för att utnyttja medlemmarnas pengar till en...