satir-akademikern

Vad är satir?

Satir för Akademikern är att på ett elegant och stilrent sätt provocera den överliggande makten i Lund. Det ska på alla sätt skapa en humoristisk atmosfär samtidigt som det ifrågasätter, hånar och förlöjligar, hela tiden med glimten i ögat. En viktig del av satiren är igenkänningsfaktorn hos mottagaren. Akademikern tar aktivt avstånd från politiska ställningstaganden och hävdar att humor går före ekonomiska intressen.

Satir vs studentikost

Satir och det studentikosa går oftast hand i hand. Medan satir betecknas inom ramen för att håna och förlöjliga en maktelit så syftar det studentikosa till att inte ta sig själv på för stort allvar och med inslag av humor ha distans till vad som händer i omvärlden. Exempel på studentikost är outtröttliga spex med långsökta ordvitsar och intellektuell humor.

Akademikern – satirtidning

Akademikern startades 2011 under ett konstituerande möte med en bred studentrepresentation. Syftet var att tillfredsställa det krav på högre intellektuell läsning i det massmediala nyhetsflödet som befintligt utbud inte kunde tillfredsställa vid konstituerandet.

Akademikern är en fri studenttidning som drivs av medel, och naturligtvis inte dementerar befogad kritik. Med hänsyn till pressetiska regler och successionsordningen skrivs alla artiklar under pseudonym.

Akademikern korrekturläses gärna, och förespråkar öppen debatt på våra villkor. Vi hävdar med bestämdhet att ingen annan studenttidning i Sverige är lika mån om objektivitet och opartiskhet, och enligt flera oberoende källor håller vi fortfarande platsen som den äldsta (och fria) studenttidningen i Sydsverige.

AkademikernTV