Tommy Körberg är i blåsväder igen och detta på grund av en tjurig attityd mot studenterna och dragit in musikrättigheterna i en av sina mest kända låtar i Lund.

– Det var senaste gången jag var i Lund, som jag bestämde mig, säger han till Akademikern.

Tommy Körberg uppträdde på Melodifestivalen 1988 med låten Stad i ljus och med den så stal han alla svenskars hjärta. Låten har på senare år förflyttats från de fina borgliga hemmen, till en målgrupp som han inte är lika stolt över – studenterna i Lund.

– På varje efterfest så spelas Stad i ljus och har man tur även Du måste finnas av Helen Sjöholm, fastän den är mer en “ta i” låt på förfesterna, menar studenten Anders Horonberg lyriskt. Han blir genast nedstämd och tyst, men till slut så fortsätter han:
– Om det inte hade varit för den där jävla Körberg! Vi älskar den låten och vi kan nog inte somna utan den. Hur ska man liksom kunna få ligga på efterfesterna om man inte kan ta tag i någon?

När Tommy Körberg var i Lund senast så var det för att prova på ett nytt jobb i SVT:s storsatsning: Hur stor och hård kan du vara?, där man bland annat får följa Tommy när han bakar pizza på Stortorget i centrala Lund. På småtimmarna så började studenterna som vanligt att söka sig till maten. Tommy befann sig vid tillfället i sin pizzavagn och med ett dovt ljud kunde han urskilja någon form av sång i fjärran, ett par minuter senare så närmade sig sången och människorna, Stad i ljus.

Barnpsykologen Ebba Mannerheim förklarar vad som hände Tommy:
– Han blev helt lamslagen av hans egen låt. Ingen har ju någonsin sjungit den för honom tidigare, om de inte blivit tvingade vill säga. Hans tillstånd var kritiskt och han riskerade att få bältros, men räddades i sista sekunden.

Efter upplevelsen så bestämde sig Tommy för att dra in alla musikaliska rättigheter på låten i Lund.

– Vi kan inte spela den någonstans, det var nära till upplopp på Kämnärsrätten och många började söka sig till kyrkan för att i förhoppning få höra låten. Det var ett beroende, säger Olivia Tratten.

Akademikern:
Har ni lyckats hitta låten?

– Nää, vi skiter i den. Vi spelar Karl Gerhard – Jazzgossen nu. Bara det är en skitlåt vi sjunger så blir vi nöjda! Fortsätter Olivia.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2012/11/stadiljus.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2012/11/stadiljus-300x270.jpgKalinkaKårerKulturNationerakademikern,bältros,fyllekäk,jazzgossen,Kämnärsrätten,Karl Gerhard,kränkt,lund,lunds universitet,melodifestivalen 1988,pizza,satir,Stad i ljus,stortorget,student,studentikost,studentlund,svt,Tommy Körberg
Tommy Körberg är i blåsväder igen och detta på grund av en tjurig attityd mot studenterna och dragit in musikrättigheterna i en av sina mest kända låtar i Lund. - Det var senaste gången jag var i Lund, som jag bestämde mig, säger han till Akademikern. Tommy Körberg uppträdde...