Två av Lunds mest studentikosa nationer går nu samman och startar ett gemensamt spex. Efter långa förhandlingar har nu Sydskånska och Blekingska nationen enats om att göra gemensam sak och utmana Lunds redan överfulla spexscen.

Akademikerns reporter har besökt de båda nationerna för att försöka förstå vad det är som har hänt. Först träffade vi Juliette Borgia, kurator på Blekingska nationen.

Varför startar ni ett spex?

Våra medlemmar har länge sagt att de saknar något. Vi har inte riktigt analyserat önskan djupare men det känns kul med spex.

Och samarbete med Sydskånska – är inte ni huvudkonkurrenter till varandra?

Nej vi är goda vänner. Vi har märkt att vi har ganska liknande målgrupper så istället för att försöka tävla mot varandra tänkte vi att vi gör något gemensamt.

Akademikern pratade också med Sydskånska nationens kurator, Anita Järnberg.

Ni har ju ett rykte om er som hipsternation, en målgrupp som väl knappt ens vet vad ett spex är. Hur tänker ni här?

Det känner jag inte till. Min bild av Sydskånska är att det är en traditionell och studentikos nation, med ett rikt arv av studenthistoria. Att det skulle vara en hipsternation vet jag faktiskt inget om.

Vad ska spexet handla om?

Handlingen utgår från en postmodern teoribildning där alla musikaliska molltoner försvunnit och att bara Mix Megapol finns kvar att lyssna på. Spexets protagonist, Håkan, ställs inför en verklighet där han bara får spela in houseklingande låtar i dur. För att lösa problemet gör han upp i en rapp battle mot Avicii. Vill inte säga hur det slutar, men det är verkligen bra.

Akademikern ser fram emot spexet och önskar nationerna lycka till.

PS. Vi glömde fråga när spexet skulle ha premiär och ringde då till Borgia på Blekingska.

För att det inte ska krocka med Emmabodafestivalen, Way Out West, Roskildefestivalen, eller med den årliga klubbkonceptsmässan i Berlin kommer spexet ha premiär i början av maj.

 

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/04/blekingska-sydskanska-spex.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/04/blekingska-sydskanska-spex-300x300.jpgYuri van DijkKulturNyheterBlekingska,håkan,kurator,nation,satir,spex,sydskånska
Två av Lunds mest studentikosa nationer går nu samman och startar ett gemensamt spex. Efter långa förhandlingar har nu Sydskånska och Blekingska nationen enats om att göra gemensam sak och utmana Lunds redan överfulla spexscen. Akademikerns reporter har besökt de båda nationerna för att försöka förstå vad det är som...