Det dricks för mycket i Lund. Men eftersom nationerna sköter sig så väl för tillfället så har tillsynsmyndigheten nu riktat kanonen mot förfesternas spritlangare: Systembolaget.

Det var under fredagseftermiddagen i förra veckan som tillsynsmyndighetens ansvarige Ann Forsland såg från sitt kontorsfönster i nybyggda kommunhuset Kristallen hur ungdomar skrattade på väg hem från dagens föreläsningar, med vars en Systembolaget-kasse klirrande i handen – något som fick henne att se rött.

Under måndagen utfärdade därför tillsynsmyndigheten, till synes helt utan juridiskt stöd som vanligt, ett hot om att dra in Systembolaget i Lunds serveringstillstånd om de inte skärper sig och slutar sälja “okontrollerat mycket sprit till studenterna”.

– Jag blev ju väldigt illa berörd av att se folk så glada på fredagen efter en hel veckas arbete. Man ska vara utjobbad på fredagar och gå hem och klaga till sin familj över hur mycket man jobbat – man ska inte vara glad och förbereda sig på att dricka sprit, berättar Ann Forsland som utfärdade hotet.

Systembolaget inför nu nya rutiner
Efter hotet så har Systembolagen i Lund fått ta fram nya rutiner för sin försäljning. Bland annat ska Systembolaget ta efter nationernas modell för utskänkning och bara sälja en enhet per person, per besök.

– Det stämmer att vi inför nya rutiner. Det är klart att det kommer bli omständligt för folk att handla sprit framöver, men det är ju ändå kassapersonalens uppgift att se till att Lunds befolkning inte dricker sig fulla. Vi måste kunna ha kontroll, säger butikschefen på Systembolaget vid centralstationen.

– Men om man vill köpa ett flak öl, går inte det nu?

– Nej, en enhet är det som gäller. Öl säljer vi ju redan i styckesförpackning, men vi kommer sluta att sälja vin och sprit på flaska och börja sälja dem i miniflaskor eller en-portions-förpackningar istället.

– Om man ska ha myskväll med en dejt då och vill köpa en flaska vin?

– Vill man köpa åt en eller flera kompisar så får man ta med dem in i butiken och peka på dem.

Relaterade artiklar

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/02/systembolaget.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/02/systembolaget-300x300.jpgAnn BorgenssonLund CentrumPolitikann forsland,lund,satir,sprit,studentlund,systembolaget,tillsynsmyndigheten
Det dricks för mycket i Lund. Men eftersom nationerna sköter sig så väl för tillfället så har tillsynsmyndigheten nu riktat kanonen mot förfesternas spritlangare: Systembolaget. Det var under fredagseftermiddagen i förra veckan som tillsynsmyndighetens ansvarige Ann Forsland såg från sitt kontorsfönster i nybyggda kommunhuset Kristallen hur ungdomar skrattade på väg hem från dagens...