April, april! Veckan som gick bjöd oss på en av årets viktigaste högtider, som engagerar ung som gammal, från söder till norr. Första april bjöd i år på en uppsjö av fyndiga och genomtänkta skämt och lurendrejerier som gav oss alla goda skratt. Akademikern utsåg en jury som skulle utse det bästa, och i år vann Tidningen Lundsgårds aprilskämt priset som årets roligaste.

Skämtet tog avstamp i siste aprilfirandet i Stadsparken, som årligen drar över 20 000 besökare. Den som är bevandrad i Lunds lokalpolitik känner till att kommunen och många invånare länge irriterat sig på spontanfesten eftersom det blir skräpigt och kommunen inte vet vem de ska fakturera för städkostnaderna.

I år tänkte Tidningen Lundagård till och utgick alltså från detta lokalpolitiska ingenmansland. Själva skämtet gick sedan ut på att påstå att Lunds kommun tänkte sätta upp entréspärrar och låta gästerna betala 20 kronor i inträdesavgift. Lundagård insåg att skämtet skulle beröra inte bara de 20 000 studenter som i år planerar att vallfärda till Stadsparken, utan även studenter som tidigare någon gång firat siste april i Lund – en mycket stor målgrupp.

Akademikern har pratat med Per Eriksson, jurymedlem och tidigare rektor för Lunds universitet.

Vad är det som gör Lundagårds skämt så roligt?

Det är det faktum att det har allt. Det har en bred målgrupp, det är fyndigt, det är intelligent, det är snällt. Ingen kommer till skada men alla älskar det – ett perfekt skämt helt enkelt. Ett bra skämt kräver att man känner sin målgrupp och det bevisar Lundagård här, än en gång, att de gör.

Akademikern har även pratat med ett antal studenter och frågat hur de reagerade när de tog del av nyheten. Reaktionerna var alla överväldigande positiva.

Jag blev fullkomligt lurad! Först blev jag skitarg på Lunds kommun, men sen förstod jag – Lundagård har plockat fram sitt absolut bästa.

Det var nog det bästa skämtet jag någonsin sett!

Lundagård fortsätter leverera studentikos humor när den är som absolut bäst!

Hatten av för Lundagård – här visar de att de inte bara är seriösa och knivskarpa journalister, utan även underhållare av rang!

Jag vill börja jobba på Lundagård pronto!

Akademikern kan inte göra annat än att gratulera Tidningen Lundagård till ännu en genialisk publicering – denna gången i lättsam ton som helt uppenbart spridit skratt och glädje till miljoner människor.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/04/siste-april2.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/04/siste-april2.jpgYuri van DijkKulturakademikern,förste april,Lundagård,satir,Siste april,skämt,tidningen,valborg
April, april! Veckan som gick bjöd oss på en av årets viktigaste högtider, som engagerar ung som gammal, från söder till norr. Första april bjöd i år på en uppsjö av fyndiga och genomtänkta skämt och lurendrejerier som gav oss alla goda skratt. Akademikern utsåg en jury som skulle...