I helgen gick den årliga Tandemstafetten av stapeln. Stafetten arrangerades som vanligt av nationernas Idrottskollegium. Ett tjugotal studentorganisationer med bussar fulla av fulla studenter gjorde i år resan från Lund till Göteborg och sedan tillbaka till Lund igen. Utöver drygt tusen studenter fanns i år även universitetsledningen representerade med en egen buss som chartrats av Rector Magnificus.

För personer i Lund som ville följa stafetten men inte fått bussbiljett så liverapporterade alla resande studenter om hela färden via Snapchat. Även Lunds näst bästa studenttidning bevakade resan ur studenternas perspektiv. Akademikern var också med, men hade som enda publikation fått bjudits in att följa hela resan inifrån universitetsledningens buss.

Fredag, 09:30
“NU KÖR VI!”, vrålar tandemgeneralen Karina Brand. Partybussen står parkerad i solen på Universitetsplatsen och Karina bockar av deltagarna på en lista när de stiger ombord. Att hon har fingertoppskänsla visar hon direkt, när hon inte låtsas om att hon hört glasklirret från Rector magnificus ryggsäck.

Fredag, 09:34
Alla har intagit sina platser i bussen. Rector tar ton till visan Spritbolaget, och resan är officiellt igång.

Fredag, 10:05
Bussen ligger redan efter i tidsschemat. Tandemgeneralen hade nämligen missat att partybussar har en maxhastighet på 45 km/h. Historieprofessor Petter-Niklas Harrysson som sitter långt bak i bussen är bitter eftersom han glömt cidern hemma på altanen. “Varannan cider är mitt hemliga recept på en perfekt fylla. Nu kommer jag bli oskön istället“.

Fredag, 11:45
Bussen rullar fram över Hallandsåsen och sällskapet tar paus för lunch. Bussens sexmästare, lektorn Gustaf Nilsson, hade förberett skaldjursplatå med hummer, ostron, havskräftor, räkor och löjrom. Till detta serverades en flaska Chablis per person.

Fredag, 13:30
På frågan om vilka som fått lov att följa med på resan svarar Karina Brand att det från början var tänkt att bli en resa för universitetets ledning och styrelse men att man tänkt om och även låtit inspectorer, professorer och andra universitetsprofiler få följa med. Det är ju viktigt med en breddad rekrytering på universitetet, hehe.

Fredag, 17:30
Bussens vierichef Ewy Berg tar täten och leder deltagarna mot Liseberg. “Jag har ju varit på Kålles många gånger men nu är det äntligen dags för mig att premiäråka Kållerado”, säger Ewy med stor entusiasm till Akademikerns utsände. Alla följer glatt med till nöjesparken, utom professor Petter-Niklas Harrysson som avviker. Han ska “ta sig några järn” på rockklubben Sticky Fingers.

Fredag, 19:05
Professorerna Sven Stissesson och Alve Mattsson eskorteras ut från Systembolaget på Avenyn av polis sedan de försökt gömma sig kvar bland hyllorna efter stängning. “Vi trodde inte att vi skulle bli upptäckta. Vi hade byggt ett jättebra fort av Tuborg Grön-plattor som skulle fungera som gömställe.“, säger den ena lite skamset när Akademikerns utsände betalar borgen åt herrarna.

Fredag, 21:00
Klockan har nu slagit nio och det är dags för den cykelburna delen av Tandemstafetten år 2016 att få sin formella start. Första sträckan ska traditionsenligt cyklas av varje organisations högsta höns. För universitetets räkning står därmed Ewy Berg och Rector redo vid startlinjen. Tandemgeneralen får igång deltagarna i universitetsledningens hejaramsa, som skrivits av kommunikationsavdelningen inför resan: “Heja L-U friskt humör, det är det som susen gör! Heja! Heja! Heja!

Fredag, 22:40
Discot på IKEAs parkering är i full gång. Studenterna dansar för fullt, men bakom universitetsledningens buss pågår något helt annat. Sexmästare Nilsson dukar fram inte mindre än nio sorters whiskey och arrangerar provning. “Bara en enhet per person. Åt gången. Och säg inte till Idrottskollegiet att vi dricker starksprit, det är inte tillåtet.” Resenärerna samlas i en klunga kring det uppställda bordet. Långt bak hörs Petter-Niklas Harrysson muttra över sortimentet: “Har vi verkligen ingen Famous Grouse?

Lördag, 02:10
Festen har börjat dö ut på flera av studenternas bussar, men hos universitetsledningen är det fortfarande full fart. På sätet längst fram, bredvid chauffören, sitter ordföranden för Lunds studentkår Cilla-Milla Ek tillsammans med Rector och skrålar till Ebba Gröns klassiska epos “Staten och Kapitalet”. Längst bak i bussen ligger Jonny Hafsalt i den gamla Lunde-lejondräkten och serverar bodyshots.

Lördag, 03:30
Evita Larry från LTH har just cyklat klart sin sträcka och möts i bussens dörr av lektor Nour Hinder som sträcker över ett vikingahorn fyllt till bredden med Jägermeister.

Lördag, 04:20
I högtalarna går nu Bob Marley varm och på golvet mitt i bussen ligger Christel Susarisävensson utslagen. “Hon är bra på att förvalta universitet, men sprit klarar hon inte, säger Rector.

Lördag, 06:30
Petter-Niklas Harrysson tas på bar gärning med Rectors mantel och insignier runt halsen. “Jag förtjänar att bära de här, jag är ju mest känd på den här bussen!“, påstår han defensivt. Rector fattar resans första kvalificerade myndighetsbeslut och entledigar Petter-Niklas från bussen. “På måndag är det du som kommer till mitt kontor.“, säger Rector innan han ger Petter-Niklas en 200-kronorssedel. “Till tågresan hem.

Lördag, 08:40
Traditionen bjuder att varje organisations gamla aktiva åker och möter upp bussarna i Båstad och serverar frukost till cyklisterna. För universitetets räkning ställde de gamla rävarna Per Eriksson och Margot Wallström upp och man sparade inte på krutet. Tjusigt uppdukad på vita dukar och med levande ljus förplägades resenärerna en traditionsenlig ärtsoppa med pannkakor. Någon punsch till detta blev det däremot inte, det hade Per Eriksson satt stopp för.

rectores

Rector högläser ur kartanvisningarna samtidigt som ledningens tandemcykel repareras av mannen på IT-avdelningen som skickar ut alla LADOK-massmail (vänster) och en kursrepresentant från kandidatprogrammet i kriminologi (höger).

Lördag, 09:45
Universitetsledningens tandemgeneral kallas in för kvartssamtal hos Idrottskollegiet. De berättar att de informerats om att det druckits starksprit på bussen, att flera cyklister varit berusade på vägarna och att flera professorer hotat studenter att “göra livet jävligt surt för er under nästa delkurs om ni inte låter oss vinna“. Det är fortfarande för mycket som saknar bevis för avstängning, men Idrottskollegiets ordförande tar fram ett gult kort och meddelar att universitetsledningens buss härmed är varnad.

Lördag, 09:55
Idrottskollegiets ordförande kommer för att meddela att det är dags att cykla sträckan “Stora Bergshackan”. Vid universitetsledningens buss finns det dock ingen som är redo för att cykla då sexmästare Nilsson och vierichef Berg just tagit initiativ till en beerpongturnering, fast med 40-årig whiskey istället för öl. Diskvalificeringen från Idrottskollegiet kommer som ett brev på posten.

Lördag, 13:15
Universitetsledningens tandemlag är nu ett slaget gäng. Spriten börjar ta slut och tröttheten börjar segra. Man har tagit sig till en rastplats utanför Landskrona där man just beställt in wienerschnitzel och vars en stor stark.

Lördag, 15:00
Bussen svänger in på Universitetsplatsen och ett strategiskt beslut fattas: “Vi dumpar vårt skräp vid fontänen. Det är ändå studenterna som kommer få städa.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/05/bild4.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/05/bild4-300x300.jpgYuri van DijkDygnet runtKKOkategoriseradeUniversitetetidrottskollegiet,lund,lunds universitet,rector magnificus,satir,tandem,tandemstafetten,universitetet
I helgen gick den årliga Tandemstafetten av stapeln. Stafetten arrangerades som vanligt av nationernas Idrottskollegium. Ett tjugotal studentorganisationer med bussar fulla av fulla studenter gjorde i år resan från Lund till Göteborg och sedan tillbaka till Lund igen. Utöver drygt tusen studenter fanns i år även universitetsledningen representerade med en egen buss...