Lunds universitets grundare, biskop emeritus Peder Winstrup, avled år 1679. Men som en del av firandet inför universitets kommande 350-årsjubileum valde tjänstemän från universitetet och domkyrkan att gräva upp mumien av biskop Peder Winstrup upp för att ställa ut den under helgens ett-år-före-jubileumsfirande.

Men i samband med uppgrävningen inför helgens festligheter verkar något ha gått snett. Universitetets säkerhetschef Göte Petrén är inte helt säker på vad som hänt, men kan bekräfta att man råkat återuppväcka biskopen och i tumultet som uppstod så försvann biskopen som nu alltså är på fri fot. På måndagen hade Winstrup ännu inte infångats.

När vi intervjuade Petrén säger han såhär:

Universitetspersonal undersökte mumien innan den rymde. Bild: Sydsvenskan.

Ja, det är ju självaste fan också att man aldrig ska få en lugn stund. Först ett Jodelhot sen hade vi ju studentkravallerna mot Lunde-maskoten och nu en levande mumie. 

Vad är det som hänt?

När det var dags för oss att packa ihop biskopen och förbereda inför begravningsgudstjänsten var han plötsligt spårlöst försvunnen. Nu vet vi inte var han är. Vi vet inte om olyckan beror på universitets dåliga internkommunikation eller bristande ledarskap.

Men kan det inte vara någon mumiesamlare som stulit honom?

Nej, det är osannolikt. Bredvid kistan hittade vi nämligen rester av silvervatten som brukar användas vid återuppväckningar. Vi hittade även ett avskedsbrev och våra specialister har bekräftat att det är biskopens egen handstil.

Vad kommer hända nu?

Våra historiker är övertygade om att han kommer återvända. Det har profetiorna i AFs arkiv sagt. Men tiden är dåligt vald – biskopen levde ju för 350 år sedan och är illa rustad för att klara sig i det höga tempo och teknologiintensiva samhälle vi lever i idag. Han vet ju inte vad ett trafikljus, prinsesstårta eller mp3-spelare är för något. Även om han föredrar att vara levande framför död tror vi att han kommer återvända till Historiska muséet eller Domkyrkan. Det kan även bli aktuellt för honom att söka sig till Malmö nation, där tiden också står still.

Winstrup

Här är en tjänsteman från domkyrkan i färd att göra “Wet Willy” på mumien, som tros ha bidragit till återuppväckandet.

Hur kommer det sig att Tidningen Lundagård rapporterat om biskopens återvändande till jorden?

Det är faktiskt ett beställningsjobb från Rector magnificus. Det är lite pinsamt för oss att Winstrup är ute på fri fot och eftersom vi har kontroll över Tidningen Lundagård genom Lunds universitets studentkårer passade vi på att skapa lite positiv PR åt oss själva. Vi visste att det bara var en tidsfråga innan detta skulle läcka ut.

Behöver studenterna oroa sig?

Nej, vi gör bedömningen att biskopen mest av allt vill se sig omkring. Möjligtvis kan teologistudenter vara i riskzonen – biskopen sägs ha varit en ivrig teologisk debattör och i synnerhet ska han ha tyckt om att prata om Teodicéproblemet med kättare. Däremot tror vi inte att biskopen är ute efter att skada någon.

Akademikern vill råda alla studenter och anställda vid Lunds universitet att ta det försiktigt och att ringa in på vårt tipsnummer 90 510 vid alla mumiemöten.

http://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/12/Winstrup-2-1024x768.jpghttp://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/12/Winstrup-2-300x300.jpgYuri van DijkUniversitetetBiskop,lunds universitet,Peder Winstrup,satir
Lunds universitets grundare, biskop emeritus Peder Winstrup, avled år 1679. Men som en del av firandet inför universitets kommande 350-årsjubileum valde tjänstemän från universitetet och domkyrkan att gräva upp mumien av biskop Peder Winstrup upp för att ställa ut den under helgens ett-år-före-jubileumsfirande. Men i samband med uppgrävningen inför helgens festligheter verkar något ha gått snett. Universitetets säkerhetschef Göte Petrén är inte...