Vi lämnar strax år 2015 bakom oss. Eftersom inget gott har någonsin kommit ur att stirra sig blind på det som varit har vi i redaktionen istället valt att spå det kommande året.

Vi ser att 2016 blir året då…

… Krischan öppnar barerna igen efter ett halvårs uppehåll

Det finns en stark marknadsföringspotential i sprit som Krischan under den gångna terminen förbisett med hänvisning till sin kristna värdegrund. 2016 blir nu istället året då klubbaffischerna sponsras av Absolut Vodka och klubben byter namn till det subtilt lockande ‘Flaskan‘, klubblokalen byter namn från Gillis till ‘Jägermeister Arena‘ och de sätter upp spexet ‘Pirates of the Caribbean – eller när Captain Morgan räddade världen från undergång.

… grafitti blir årets konstform – Smålands överlyckliga

Grafitti-trenden är på väg upp samtidigt som Smålands nation är på väg ner. Nationen kommer ta tillfället i akt, och släppa sitt fokus på bokcirklar och fokusera på vad de gör bra: grafitti. När Lunds konsthall lider av finansieringsproblem ser Smålands nation därmed en möjlighet att sticka ut ordentligt. De omvandlar sig från nation till exklusiv konsthall med fokus på gatukonst och hoppas på så vis både bli en kulturell institution och samtidigt rädda sin egen ekonomi.

… nationer blir heta igen.

De senaste åren har en våg av förslappning löpt genom nationernas kuratel, och man har levt på gamla meriter från före kårobligatoriets fall istället för att ta fram nya heta koncept. Detta har gjort att förfester på Parentesen idag ofta har fler besökare än nationernas klubbar. Men med hjälp av “roliga diskoupplevelser och aktuell musik” (utdrag ur läckt KK-protokoll), och tack vare nyvalda kuratelsmedlemmar som lägger mer tid på att jobba än de lägger på att klaga över “hur mycket de jobbar” så kommer nationerna lyckas att vända trenden, erfar Akademikerns analytiker.

… Wermlands nation blir Malmö nation 2.0

Trots år av olika nysatsningar har det gått knackigt för Wermlands. Och trots resten av Lunds försök att rasera Malmö nation har även det gått knackigt. Det kommer Wermlands ta fasta på och det dröjer inte länge innan de avslöjar att Wermlands vårbal med efterföljande vårbalslunch arrangers i AF Borgens Stora sal, att Walborgsyran kommer bli ny verksamhet och att ekostämpeln ryker till förmån för ett ålagille med tillhörande ålafiske.

… Juridiska Föreningen startar etikettskurs

Det är vida känt att juriststudenter inte kan bete sig ute i nattlivet. Ja, inte annars heller, för den delen. JF tar nu tag i problemet och inkluderar en kurs i vett och etikett som en del av nollningen. Inom ramen för kursen kommer de lära ut att inte bråka med garderobspersonal, att det faktiskt inte är diskriminering att bli nekad inträde om man är för full samt att det inte är en mänsklig rättighet att bli serverad öl, oavsett vad du tror dig ha läst i LAGC02 om civilrättens sociala dimension.

… Filosofiska institutionen gör revolt mot teologerna

Institutinen som länge huserade i Kungshuset i Lundagård tröttnar på allt tjat om Gud. Descartes gamla tes äger inte giltighet för troende. Descartes sa ju att ‘Jag tänker, alltså är jag‘. Men troende tänker ju inte, de tror, så då följer ju av logiken att de inte är. Den logiska följden blir att troende människor inte finns och med det försvinner behovet av teologiska institutioner vid universitetet. Humanistiska och Teologiska Studentkåren (HTS) kommer delas igen av meningsskiljaktigheterna. Splittringen var en bra sak, kommer det sägas.

… Studenterna hittar åter till Kalmar nation

Den som har velat besöka Kalmar nations anrika tisdagspub har den senaste tiden mötts av en byggarbetsplats på tomten där Kalmar nation brukade ligga. 2016 blir året då byggställningarna försvinner och Lunds studenter åter, utan problem, kan hitta till tisdagssupandets Mekka.

… Student blir ansvarig för spårvägsbygget

Lunds kommun klubbade i december igenom beslutet att bygga spårväg i Lund. Efter en kort anställningsprocess står det klart att det är Maja Stämpel som blir projektledare för spårvagnsbygget. Stämpel har tidigare erfarenhet från liknande projekt när hon la grunden för att ett tåg skulle gå genom Lunds centrala delar för två år sedan och Lunds kommun har gett henne direktiv om att hålla kostnaderna nere genom att istället för lön locka med med löften om sexor, öl och konferensresor till Lillsjödal.

… Sydskånska blir köttätande nation

Efter att ha haft frikostigt med vegetariska alternativ under några år så gör nu Sydskånska en helomvändning. Eftersom allt fler nationer börjat erbjuda vegetarisk mat på sistone så har hipsternationen nu börjat känna sig obekväm. Vegetarisk kost har blivit alldeles för mainstream för nationens sotarmösse-beklädda medlemmar. Sydskånska nationen återinför därför grisfester och baconströssel på allt. “Bacon i drinkar är nya Gold Strike!” kommer bli nästa modefluga.

… Tandemstafetten körs med luftskepp

Tandemstafetten har på grund av byråkrater och tråkmånsar blivit allt svårare att arrangera och Idrottskollegiet tar nu ett helhetsgrepp för att underlätta situationen. Istället för att cykla från Göteborg till Lund kommer tävlingen gå av stapeln med luftskepp från Landvetter. En av fördelarna med att byta transportmedel är att det inte behövs tillstånd för att köra luftskepp, en annan att tävlingens officiella slogan kan bli “Luften är fri!“. Dessutom gäller svensk lag bara upp till tre meter över havet, så trafikpoliser kommer inte kunna ingripa vid fortkörningar och supande på offentlig plats.

… universitetet ställer in styrelsens spritresor till Lanzarote

Efter revisionen av universitetets ekonomi i mitten av januari är det sannolikt att universitetsstyrelsens “konferensbudget” kommer minskas drastiskt. Pengarna kommer nu istället omfördelas till att hjälpa Samhällsvetarkåren styra upp sin kvittoredovisning, en gång för alla.

… Akademikern får överta kårtidningsstödet

Efter en ändring i universitetets bestämmelser över hur deras pengar fördelas tvingas Lunds studentkårer att tilldela sitt kårtidningsstöd framöver utifrån vilken studenttidning som har trovärdigast journalistik. Detta gör att Tidningen Lundagård kommer förlora sin inkomstkälla. Men Lundagårds sittande redaktörer står inte lottlösa eftersom skogsbolaget SCA kommer lägga ett stort bud på alla kvarvarande pappers-ex av tidningen för att kunna göra konfetti och brasved av alltihop.

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/01/ess_lund_aerial-1-e1451744840211-1024x633.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2016/01/ess_lund_aerial-1-e1451744840211-300x300.jpgYuri van DijkKårerNationerNyheterUniversitetetakademikern,filosofiska institutionen,juridiska föreningen,Kalmar nation,konsthall,krischan,kuratorskollegiet,lund,lund hts,lunds universitet,malmö,nation,samhällsvetarkåren,satir,smålands,spårväg,sydskånska,tandemstafetten,wermlands
Vi lämnar strax år 2015 bakom oss. Eftersom inget gott har någonsin kommit ur att stirra sig blind på det som varit har vi i redaktionen istället valt att spå det kommande året. Vi ser att 2016 blir året då... ... Krischan öppnar barerna igen efter ett halvårs uppehåll Det finns en...