Universitetsbiblioteket i Lund har en av de mest omfattande skriftsamlingarna i södra Sverige, och från och med i tisdags finns även den anarkistiska tidsskriften Brand att läsa på biblioteket.

Det var sent förra veckan som Universitetsbiblioteket genom sin medarbetarblogg avslöjade att de skulle ta in tidningen Brand i samlingen på tisdagen denna veckan. Reaktionen i sociala medier lät inte vänta på sig och efter fyra timmar var #brandpåbibblan en av de mest tweetade hashtagsen i Sverige. När universitetsbiblioteket öppnade på tisdagen möttes bibliotekarierna av kravalliknande scener. Utanför väntade både maskerade AFA-aktivister och brandmän som av olika orsaker sökt sig till UB efter att ha hört om #brandpåbibblan.

När Akademikern ringer UB bekräftar de att tidningen tagits upp i sortimentet:
— Ja, det stämmer att vi tagit upp tidningen Brand i vårt sortiment. Den står i tidsskriftssamlingen på våning 3, mellan PC för Alla, Magasinet Neo och Dassboken 2014.” säger Gull-Britt Jönsson, bibliotekarie.

Akademikern träffar även några aktivister utanför universitetsbiblioteket som står vid sopkärlen och röker cigaretter. “— Vi vägrar att låna litteratur på biblioteket, det skulle vara att legitimera det parlamentariska systemet. Vi väntar därför här tills boken blir utsliten och slängs i soporna så att vi kan dumpstra den och läsa” säger en maskerad aktivist som vill vara anonym.

*Brand är en anarkistisk tidsskrift som getts ut i begränsad upplaga med ojämna mellanrum sedan 1898.
https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/03/brand.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/03/brand-300x300.jpgAnn BorgenssonUniversitetetakademikern,brand,eldsvåda,lund,lundapolisen,lunds universitet,Smålands nation i Lund,student,studentlund,ub,universitetsbiblioteket
Universitetsbiblioteket i Lund har en av de mest omfattande skriftsamlingarna i södra Sverige, och från och med i tisdags finns även den anarkistiska tidsskriften Brand att läsa på biblioteket. Det var sent förra veckan som Universitetsbiblioteket genom sin medarbetarblogg avslöjade att de skulle ta in tidningen Brand i samlingen på tisdagen...