En av de viktigaste traditionerna i Lund är från och med idag över. Kalmar Nation har i alla tider arrangerat en ätartävling under sin bal, men nu blir det inget mer med den saken. Hälsovårdsinspektionen i Lunds kommun har fattat beslut och Kalmar Nation får skapa nya traditioner istället.

Senare idag (lördagen den 14 mars 2014) äger Kalmar Nations bal, Storaste kroppkakan, rum. Det är en välkänd fest som lockar besökare från när och fjärran, inte minst eftersom festen innehåller ett par mycket besynnerliga och unika inslag. Dels den udda traditionen med nya refränger på sånger, dels ätartävlingen där ett fåtal lyckligt utvalda får tävla i att äta kroppkakor tills de stupar. En holmgång starka män och kvinnor emellan, med kroppkakan som svärd och snapsglaset som sköld.

Från och med i år blir det dock ingen ätartävling, låter Kalmar Nations kurator meddela.

Vi har fört samtal med Hälsovårdsinspektionen i Lunds kommun och de har bestämt sig för att sätta stopp för vad de kallar hälsovidriga lekar.

Akademikern har pratat med Janne Boklöf, chefshandläggare på Hälsovårdsinspektionen.

Nä, vi insåg att det här är alldeles för farligt och eftersom det är mat inblandat så hamnade fallet på vårt bord. Vi har länge haft ögonen på Kalmar Nation men nu har det gått för långt. De ska inte tro att de slipper myndigheternas granskande ögon bara för att de inte har discodans på fredagarna.

Vad var det som slutligen var avgörande för ert beslut?

Det var ganska enkelt, det är ju fullständigt barockt att hålla på att slänga i sig mat på det där viset. På en bal och allt. Vad Kalmars medlemmar gör hemma i sina egna kök får vi ännu inte lägga oss i, men här kände vi att vi var tvungna att dra en gräns.

Akademikern ser med stor spänning fram emot hur Storaste kroppkakan anno 2015 kommer tas emot av de hungriga gästerna.

Relaterade artiklar

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/03/tartävling.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/03/tartävling-300x300.jpgYuri van DijkNationerNyheterKalmar nation,kurator,satir,storaste kroppkakan
En av de viktigaste traditionerna i Lund är från och med idag över. Kalmar Nation har i alla tider arrangerat en ätartävling under sin bal, men nu blir det inget mer med den saken. Hälsovårdsinspektionen i Lunds kommun har fattat beslut och Kalmar Nation får skapa nya traditioner istället. Senare...