Under året som har gått har Krischan i flera etapper tagit avstånd från alkohol och alkoholrelaterad studentkultur. När samarbetet med “Bästa festen” nu börjar närma sig sin slutfas har ledningen på Kristianstad nation insett att det bara finns en väg att gå för att möta kraven.

Redan under 2014 formulerade Krischan skarp kritik mot studenternas alkoholkonsumtion. Det var under nationens spexvecka som det hittils unika beslutet fattades: spexet och spexveckan skulle vara helt alkoholfri. Inte en droppe konsumerades och Krischan hyllades senare av Tillståndsenheten i Lunds kommun för sitt initiativ.

När nu vårterminen närmar sig sitt slut kan Akademikern avslöja att Krischan tänker gå ett steg längre genom att helt bomma igen barerna och säga upp sina avtal med bryggerierna. Beslutet fattades av seniorskollegiet på ett möte och alla var eniga om att nykterhet är rätt väg att gå.

Akademikern har pratat med Krischans kurator, Madeleine Bernadotte.

– Vi har ingått ett samarbete som heter Bästa festen. Samarbetet leds av Sveriges Förenta Studentkårer, SFS, och de har stor erfarenhet av att arrangera festverksamhet. Projektets syfte är att tänka mer alkoholsmart och försöka minska hetsen kring alkoholens fokus på studentfester.

Är ni inte rädda att bli av med medlemmar och gäster om ni tar bort spriten?

– Nej, inte alls! Vi har ett nattcafé (Muu!) som går jättebra och där säljer vi ugnspannkakor och mjölk, inte någon alkohol alls. Dessutom har vi (nyktert) spex, volleybollplan och en genpool. Vi har mycket som gör oss unika och vi tror dessutom att vi kan profilera oss ännu mer om vi slutar sälja sprit. 

Har ni några tankar kring hur ni ska ersätta barverksamheten?

– Ja, när vi inte säljer alkohol får vi ju ha vilka gäster vi vill. Vi kommer därför bredda vår marknadsföring så att vi riktar in oss på gymnasiestudenter i större utsträckning. Vi kommer ju inte sluta ha nattklubbar, det är bara spriten som ska bort.

 

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/05/krischan1-1024x685.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/05/krischan1-300x300.jpgYuri van DijkNationeralkohol,bästa festen,krischan,kristianstad,nation,satir,SFS,tillståndsenheten
Under året som har gått har Krischan i flera etapper tagit avstånd från alkohol och alkoholrelaterad studentkultur. När samarbetet med 'Bästa festen' nu börjar närma sig sin slutfas har ledningen på Kristianstad nation insett att det bara finns en väg att gå för att möta kraven. Redan under 2014 formulerade...