Innan Studentlund bildades brukade kårerna vid Lunds universitet en gång om året hyra AF-borgen och riva av en riktig brakfest för att visa att de minsann också var ganska roliga och fyllda av livsglädje, energi och kreativitet.

När kårobligatoriet föll bildades istället Studentlund och då lyckades nationerna, som vid tillfället hade flera juriststudenter på framträdande quratelsposter, driva igenom en lydelse som enligt dem förbjöd kårerna att någonsin igen anordna sociala aktiviteter. Kårerna har sedan dess därför varit tråkiga och händelselösa och tråkiga. Ända tills nu. I februari nästa år kommer KUK åter gå av stapeln.

Akademikerns reporter har fått sig en pratstund med Pelle “Den Styve” Sebbson på LUS om arrangemanget.

Vad är KUK för något?

– Det är en lång historia och handlar om något som våra medlemmar under lång tid varit öppna för. Det är ett stenhårt event som blir verklighet när vi kårer tillsammans verkligen anstränger oss. KUK är en förkortning och står för Kårernas uniformklubb och är helt enkelt en klubb där klädkoden är uniform som vi på LUS arrangerar en gång om året.

När började den här traditionen?

– Allt började på 1670-talet när Östgöta och Västgöta nation (som då också var kårer) startade Lunds första nattklubb med tema. Under århundradena som sedan gått har vi haft teman som medeltiden, franska revolutionen, Star Wars, barnkalas, 80-talet med mera. Det brukar bli väldigt uppskattat.

Vi har förstått att alla inte är helt nöjda?

– Nä, som vanligt bråkar nationerna. Vi har inte arrangerat KUK sedan kårobligatoriet föll eftersom nationerna har påstått att de har ensamrätt på ordet “klubb”, så vi har haft utdragna förhandlingar i Lunds tingsrätt. Det har varit ganska dålig stämning, men nu har vi fått ett avgörande som säger att man inte kan patentera ordet “klubb”, så nu är det bara att tuta och köra. Det känns kul att kunna visa att vi också är jäkligt roliga!

Ni ser ingen problematik med att ni konkurrerar med nationerna på orättvisa villkor? Ni får ju en massa pengar från universitetet, menar jag.

– Nej vi ser det som att vi kan garantera ett långsiktigt studentliv för alla. Vi var ju först med klubbverksamheten och om nationerna skulle gå i konkurs så köper vi upp dem med universitetspengarna. När vi sedan äger dem ombildar vi dem till kårer som i sin tur får ut ännu mer pengar från universitetet. Till slut äger vi hela världen och allt är frid och fröjd.

 

 

 

Relaterade artiklar

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/11/KUK11.pnghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/11/KUK11-300x256.pngYuri van DijkKårerKKAF-borgen,berusad,fest,kår,klubb,lund,lunds universitets studentkårer,LUS,nationer,satir,student,studentlund
Innan Studentlund bildades brukade kårerna vid Lunds universitet en gång om året hyra AF-borgen och riva av en riktig brakfest för att visa att de minsann också var ganska roliga och fyllda av livsglädje, energi och kreativitet. När kårobligatoriet föll bildades istället Studentlund och då lyckades nationerna, som vid...