På tisdagen tillkännagav Lunds kommun att Lunds Nation vunnit pris för sitt arbete mot tobakskonsumtion och osunt intag av alkohol.

Akademikern kan nu avslöja att Lunds Nation från och med idag, den 1 oktober 2014, tar steget och blir Lunds första helt rök- och alkoholfria nation.

Kommer inte det här göra att ni tappar en viktig intäktskälla?

– Man skulle kunna tro det men alkoholens betydelse ska inte överskattas. Vi har ju just fått 10 000 spänn på att ”ha rätt attityd”. Tänk vad mycket det kommer bli nu när vi gör så mycket mer än så. Dessutom kostar spriten ganska mycket att köpa in, så det kommer ju även innebära minskade kostnader för oss, säger Axel Flås, Prokurator Ekonomi på Lunds Nation.

Vad kommer det här innebära för era festverksamheter?

– Vi tror inte att det här kommer innebära någon skillnad. Människor går ju ut för att ha roligt med sina vänner och dansa till bra musik. Alkoholen har ingen naturlig plats på en riktigt bra utekväll, säger Axel Flås vidare.

Finns det fler anledningar till att införa nolltolerans mot alkohol och tobak?

– Ja, massor! På Lunds Nation tar vi våra medlemmars välbefinnande på största allvar. Det är alltid svårt att se om det finns någon som har problem men här agerar vi för att enklare kunna identifiera hälsoriskerna, både de fysiska och mentala, som våra medlemmar kan dras med. Det många inte tänker på är att tobak ofta är inkörsporten till mycket annat. Du vet uttrycket ”det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål”? Jag brukar säga att ”det börjar med gött häng i rökrutan men slutar med heroin på Plattan”. Det kan låta drastiskt, men det är viktigt att ta de här problemen på allvar, säger Frida Moët, Kurator.

Vad ska ni göra med prispengarna på 10 000 kr?

– De pengarna plöjer vi rakt in i kickoffresan för nästa termins kuratel. Det blir en långhelg på Finlandsfärja där bl a den här typen av frågor ska diskuteras och utvärderas ordentligt, säger Frida.

Relaterade artiklar

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/10/nykter.se_.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/10/nykter.se_-300x300.jpgYuri van DijkNationerakademikern,alkohol,axel flås,frida moët,kurator,Lunds nation,lunds universitet,nolltolerans,prokurator,satir,studentikost,studentliv,studentlund,tobak
På tisdagen tillkännagav Lunds kommun att Lunds Nation vunnit pris för sitt arbete mot tobakskonsumtion och osunt intag av alkohol. Akademikern kan nu avslöja att Lunds Nation från och med idag, den 1 oktober 2014, tar steget och blir Lunds första helt rök- och alkoholfria nation. Kommer inte det här göra...