När det stod klart att Lunds universitets nya Rector magnificus Torbjörn von Schantz ville fokusera och satsa på grundutbildning var det många som jublade. “Äntligen kommer vi få ordentligt bildade statsvetare. Det var på tiden!”, var det många som tänkte.

Vad som inledningsvis lät som en suverän idé blir kanske inte exakt vad universitetsstyrelsen, LUS eller ens landets gymnasieelever hade väntat sig. Anonyma källor med nära anknytning till Rector magnificus har hört av sig till Akademikern och låtit meddela att satsningen på grundutbildning kommer finaniseras genom att helt strypa alla forskningsmedel och dirigera om dem till program och kurser på kandidatnivå.

Nu ska vi jäklar i mig få världens bästa kandidatuppsatser i filosofi, biologi och företagsekonomi!“, sägs Torbjörn ha utropat vid slutet av ett hemligt sammanträde.

Akademikern har fått sig en pratstund med Tobbe, som med ett stort leende besvarat våra frågor.

Vad kommer hända med alla de som forskar idag? Doktorander, docenter, post-docs, professorer och allt vad det är?

De kommer få möjlighet att skriva om sina anställningsavtal där de istället för att forska bara undervisar på grundnivå. Så det är inga som helst problem.

Men de som inte vill undervisa, utan vill fortsätta med viktig forskning?

De kommer slussas vidare till andra, mindre bemedlade lärosäten för att kunna höja nivån där. Än så länge har vi skrivit avtal med Malmö högskola och Uppsala universitet, men vi för just nu samtal med universitet över hela världen.

Kan man verkligen flytta pengar avsedda för forskning bara sådär?

Javisst, vi har satt ihop en arbetsgrupp bestående av revisorer, jurister och etiska filosofer och de har visat mig hur allt kommer fungera. Det är lite knepigt att förklara, men man kan säga att Lunds universitet snart ombildas till en stiftelse med en styrelse som sitter i Nederländska Antillerna. Vi har låtit oss inspireras av IKEA, kan man säga.

Akademikern tackade därefter för pratstunden och undrar stilla om det är allas vår Per som är reinkarnerad.

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/02/forskare-1024x682.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/02/forskare-300x300.jpgKalinkaUniversitetetkandidat,lunds universitet,malmö högskola,rector magnificus,satir,universitetet,uppsala,uppsala universitet
När det stod klart att Lunds universitets nya Rector magnificus Torbjörn von Schantz ville fokusera och satsa på grundutbildning var det många som jublade. 'Äntligen kommer vi få ordentligt bildade statsvetare. Det var på tiden!', var det många som tänkte. Vad som inledningsvis lät som en suverän idé blir...