Lunds universitet kommer i veckan presentera en 1000-sidig kort rapport om hur universitetet ska och måste utveckla sitt jämställdhetsarbete för att möta behoven dels från svenska studenter men också internationella studenter.

Lunds universitets rektor Per Eriksson kommer i veckan presentera en rapport som förklarar hur Lunds universitet och Lunds studentliv måste förändras för att möta framtida hot. Den största delen av rapporten beskriver hur traditionella studentikosa ord måste förändras för att inte vara diskriminerande och sexistiska. Till exempel menar Per Eriksson att ord som “novisch” kommer om förslaget gå igenom heta “novisc-hen” för att vara ett mer jämställt uttryck. I rapporten finns det en rad med förslag till utveckling av nya ord:

Novisch blir – Novisc-hen
Lundakarnevalen blir – Lundakarnevalhen
Inspektor & Inspektrix blir – Henspekthen
Docent blir – Dochent
Förman (nationer) blir – Förhenom
Tjänsteman (nationer) blir – Tjänstehenom

– Vi måste tvinga på de här förändringarna, annars riskerar samtliga studentorganisationer att inte få något universitetsstöd, säger Per Eriksson.

Akademikern har pratat med flertalet studenter som avfärdar universitetets kravlista på förändringen.

– Det här är ju utpressning, säger Bio Graaf och fortsätter: Jag vill inte att universitetet ska toppstyra hur nationerna och kårerna bedriver sin verksamhet. Då kan väl universitetet själva ta över studentlivet.

På Genusvetenskapliga institutionen är man positivt inställd till universitetets långsiktiga planer.

– Det är de här förändringarna som studentlivet behöver. Vi hoppas verkligen att universitetets rapport går igenom, bara att ha en rapport är ett stort steg, säger Kim Henning och fortsätter. Jag hoppas att till exempel nationerna ska ändra på sina lappar vid deras insläpp från “kön börjar här” till “personer som ska in på klubben i syfte till att dansa och dricka måttligt ställer sig på det här stället som vi pekat ut med den här lappen”. Men det får man väl inte säga i det här jävla landet längre.

Lunds universitetets rapport är sedan två år redan försenad och beräknas att ha kostat två miljarder kronor, men nu väntas den vara klar till innan påsk.

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2012/10/lundsuniversitet.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2012/10/lundsuniversitet-300x300.jpgKalinkaUniversitetetakademikern,lund,Lunds kommun,lunds universitet,nationer,Per Eriksson,satir,student,studentikost,studentliv,studentlund
Lunds universitet kommer i veckan presentera en 1000-sidig kort rapport om hur universitetet ska och måste utveckla sitt jämställdhetsarbete för att möta behoven dels från svenska studenter men också internationella studenter. Lunds universitets rektor Per Eriksson kommer i veckan presentera en rapport som förklarar hur Lunds universitet och Lunds studentliv...