Februari månad är novischfesttider. Inskrivningen är över på nationerna och det är dags att visa novischerna att de gjorde rätt val av nation. Novischfesterna avlöser varandra och en del nationer har sina fester på AF Borgen, andra i sina egna nationslokaler. Akademikern kan idag berätta om Wermlands nation som helt glömde bort att anmoda sina novischer.

När Wermlands och Blekingska i helgen arrangerade novischfest kom det inte en enda novisch. Tävlingarna i “snyggast novisch“, “roligast novisch” och “mest illaluktande novisch” fick ställas in och istället för att prata om var man kom från, vad man pluggade och varför man valt att plugga i Lund, diskuterades minusräntan, att nationerna var som bäst 2007 och att KK faktiskt bildades av en kurator från Wermlands på 1920-talet.

Akademikern har pratat med en person som sitter i kuratelet på Wermlands.

Vad är det egentligen som har hänt?

Det är en miss från vår sida. Inför vår bal i höstas arbetade vi fram en rangordningslista på hur viktiga personer är för vår nation. Om det någon gång skulle anmäla sig för många gäster till någon av våra fester skulle vi använda rangordningslistan för att avgöra vilka som får gå, och vilka som vi måste avboka. Vi bestämde oss till exempel för att gamla seniorer och kuratelare alltid skulle få tillträde till våra fester och att novischer och medlemmar som inte är aktiva alltid prioriteras lägst.

Men det är ju en fest för novischer, ska inte de ha företräde då?

– Jo det ska de ju egentligen, men eftersom vi har så få novischer hos oss och på Blekingska så föll det lite mellan stolarna. När vi sen kom på att vi hade en prioriteringslista så glömde vi fullständigt bort att det var novischfest och tänkte bara på att vi skulle följa våra egna regler. Det är väldigt tråkigt, så klart.

Hur ska ni lösa det här nu?

– Novischerna ska ju så klart få en novischfest, så vi kommer slussa in dem på citynationernas novischfester istället, så det kommer ju lösa sig.

Ser ni ingen risk i attt de då kanske byter nation?

Fan, det har vi faktiskt inte tänkt på…

Akademikern har också pratat med en av novischerna som inte fick gå på festen.

Berätta vad som hänt?

Jag blev medlem i Blekingska nationen och betalade in till novischfesten. Sen ringde någon i början på veckan och meddelade att jag inte fick komma för att jag inte var tillräckligt viktig och att jag kunde komma tillbaka när jag jobbat lite mer.

Hur kände du inför det?

Jag förstod ingenting. Som novisch är det mycket som är konstigt men sen ringde de från Östgöta nation som sa att jag var välkommen på deras novischfest istället. Då blev jag glad. Jag kommmer nog byta till dem istället.

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/02/novischfest3-1024x379.pnghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/02/novischfest3-300x300.pngKalinkaNationerBlekingska,citynationer,nation,novisch,novischfest,satir,wermlands
Februari månad är novischfesttider. Inskrivningen är över på nationerna och det är dags att visa novischerna att de gjorde rätt val av nation. Novischfesterna avlöser varandra och en del nationer har sina fester på AF Borgen, andra i sina egna nationslokaler. Akademikern kan idag berätta om Wermlands nation som...