Efter mycket hemlighetsmakeri står det nu klart att Lunds studentliv blir en nation rikare. LundaEkonomerna har tagit steget fullt ut och från och med 1 juli 2015 kommer de agera på samma villkor som samtliga nationer i Kuratorskollegiet.

När LundaEkonomerna bildades för 20 år sedan fanns det en vision om att bli Lunds största studentorganisation. I samband med att de fick kårstatus 1995 togs ett steg på den vägen men de var inte nöjda med det. För några veckor sedan lanserades den nya grafiska profilen, och nu kommer nästa etapp i kårens historia. Akademikern har pratat med den nyvalda kuratorn på LundaEkonomerna, Philippa Jönzén:

Varför vill ni vara en nation?
– Det är ju avsevärt mycket enklare att vara en nation än att vara en kår. Som kår måste man kunna ta stort ansvar, men några sådana bekymmer har inte nationerna. Vi på LundaEkonomerna är redan bättre än många nationer på att ordna fester, så det känns naturligt att vi byter. Nu kan vi börja tävla med nationerna om medlemmar på riktigt. Vi får ju förvisso redan pengar från kårstöd och medlemsavgifter, men vi har också upptäckt att vi kan tjäna mycket pengar på att anordna fester. Det kommer dessutom bli lätt för oss att få folk till våra fester eftersom vi redan träffar alla ekonomistudenter under vår nollning.

När blir ni en nation?
– Vi har jobbat stenhårt hela året för att lösa de sista detaljerna men nu när kuratorsbandet och brickan är på plats är det bara att vänta in halvårsskiftet, först då går namnbytet “LundaEkonomernas Nation” igenom hos Bolagsverket.

Lunds universitets studentkårers vice ordförande, Pelle Sebzon säger att han inte överraskas av nyheten:
– Nä, på våra gemensamma kårmöten det senaste året har LundaEkonomerna inte varit särskilt intresserade av frågor som rör utbildningsbevakning. De har mest velat prata om marknadsföring och serveringstillstånd.

Men nationernas egna samarbetsorgan, Kuratorskollegiet, verkar välkomna beslutet. När Akademikern når ordföranden Movits Carter ser han nyvaken ut, men kommenterar beskedet.
– Ja, det är väl bra. Eller? Vi har länge saknat rätt driv och engagemang i KK. Med LundaEkonomernas Nation får vi in kompetenta heltidare som kan lyfta upp KK ur den svacka vi nu befinner oss i. Först ville vi faktiskt inte ha med dem i KK så vi skrev en arg och osammanhängande skrivelse, men när LundaEkonomerna inte lyssnade insåg vi nationer att det var bäst att bara anpassa sig efter deras vilja.

Ser du några risker för de etablerade nationerna när Lund får ännu en nation?
Nja, det finns ju en risk att de lite mindre nationerna torskar när en så här stark spelare kommer in på planen. Men LundaEkonomerna kanske å andra sidan kan hjälpa till exempel Kalmar och Wermlands att lyfta sig så det går kanske jämnt ut.

Även Sällskapet CC, Lunds universitets högst ansedda sällskap sedan 1868, var mycket glada över att LundaEkonomerna valt deras färger och med sitt breda band även gjort sig själva till medlemmar av sällskapets Höga Råd.

Även Sällskapet CC, Lunds universitets högst ansedda sällskap sedan 1868, var mycket glada över att LundaEkonomerna valt deras färger och med sitt breda band även gjort sig själva till medlemmar av sällskapets Höga Råd.

Den ende som verkar vara bitter över nyheten är Fridolf Träsmeden.

– Det finns vissa saker man inte leker med. Studenterna ska vara kreativa och hitta på saker men att så här flagrant sparka på gamla traditioner är bland det värsta jag varit med om. Kårerna ska ägna sig åt studiebevakning och beundra universitetet i dess prakt, inte skaffa breda kuratorsband för att göda sina egna egon. Fy fanken, alltså.

Philippa Jönzén avslutar intervjun med att glatt räkna upp tre orsaker att ta LundaEkonomernas Nation på allvar.

1. Vi kommer även i framtiden stå för nollningen för alla ekonomer. Genom att få direkt tillgång till novischerna kan vi slussa dem direkt in i vår organisation.

2. Vi har med nattfesten under Lundakarnevalen 2014 och med FEJM-festen visat att vi är riktigt jäkla bra på det som är klassiska nationsaktiviteter. Tänk vad bra vi kommer bli när vi till och med får kalla oss för nation.

3. Vi kommer bidra med ökad konkurrens inom Studentlund. Med festlokaler nära Tornavägen och med Citynationernas klientel kommer alla tvingas bli väldigt mycket bättre och det gynnar ju studenterna. Med allt kårstöd vi har ackumulerat under åren och med alla våra sponsorer som slussar in pengar i vår organisation kommer vi kunna bli en stark och marknadskraftig aktör.

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/06/Bild-1.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2015/06/Bild-1-300x300.jpgYuri van DijkNationerkuratorskollegiet,lund,lundaekonomerna,nationer,satir
Efter mycket hemlighetsmakeri står det nu klart att Lunds studentliv blir en nation rikare. LundaEkonomerna har tagit steget fullt ut och från och med 1 juli 2015 kommer de agera på samma villkor som samtliga nationer i Kuratorskollegiet. När LundaEkonomerna bildades för 20 år sedan fanns det en vision om att bli...