Under måndagsmorgonen publicerades en ny forskningsrapport från Lunds universitet som skapat hätsk debatt i det annars så harmoniska Teologicum. Det handlar om forskningsrapporten ”Rena rama Sagan om Ringen” som är författad av Birgitta Santo, professor i teologi vid Lunds universitet.

Santo har efter en omfattande studie dragit slutsatsen i sin rapport att det genom världshistorien faktiskt inte framkommit ett endaste bevis på att Gud faktiskt existerar.

En av de som är bekymrade över forskningsrapporten är Jonny Båge, prefekt vid Teologiska fakulteten:

– Detta är väldigt problematiskt. Om rapporten visar sig vara korrekt och det inte går att bevisa att Gud finns så kommer vi ju att tvingas stänga en hel fakultet. Det går ju inte att bedriva vetenskaplig verksamhet på ett ämne vi i så fall inte vet om det ens existerar. Vilket gigantiskt slöseri med skattepengar det hade varit. 

När Akademikern får tag på Lunds universitets rektor Magnus Ficci får vi ta del av ännu hårdare tongångar:

­­- Helt oacceptabelt. Jag tycker att det är klart att ett universitet ska ha högt i tak i forskningen. Men nu har Santo faktiskt gått för långt. Hon kan ju inte komma hit till mitt universitet och påstå att Gud eventuellt inte finns. Vi har haft Teologiska fakulteten i 346 år här på universitet och kommer att fortsätta ha den i en miljon år till så länge jag bestämmer.

Akademikern har vidare försökt nå Birgitta Santo för en kommentar men tyvärr inte lyckats, eftersom receptionisten vid Centrum för Teologi- och Religionsvetenskap vägrat att vidarekoppla vårt samtal.

Edit: Akademikern har även fått in ett anonymt mail från en lektor i teologi som säger sig representera flera lektorer:
”Vi tycker att det är väldigt osolidariskt av Birgitta att presentera sina forskningsresultat. Vill hon att vi ska förlora våra jobb eller?”

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/03/lu350_1_fanborg_domkyrkan.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/03/lu350_1_fanborg_domkyrkan-300x300.jpgKalinkaNyheterUniversitetetakademikern,centrum för teologi och religionsvetenskap,domkyrkan,fakultet,humanistiska och teologiska fakulteten,institution,lu,lund,lunds universitet,magnus ficci,rector magnificus,rektor,satir,studentikost,studentlund,teolog,teologiska fakulteten
Under måndagsmorgonen publicerades en ny forskningsrapport från Lunds universitet som skapat hätsk debatt i det annars så harmoniska Teologicum. Det handlar om forskningsrapporten ”Rena rama Sagan om Ringen” som är författad av Birgitta Santo, professor i teologi vid Lunds universitet. Santo har efter en omfattande studie dragit slutsatsen i sin...