Under helgen har Lundaspexarna haft uppsättningshelg med det nyskrivna spexet Jan Guillou. Akademikerns kulturskribent Tord Mule var på plats och tog pulsen på publiken, sångerna och inte minst historien.

Redan från början förstår jag att det kommer bli en lång kväll. Kön in till stora salen är lång. Jag försöker med allt:

– Hallå, jag har rött kort! Släpp in mig!

– Hallå, jag har traxkort! Släpp in mig!

– Hallå, vet du inte vem jag är?! Släpp in mig!

Jag hamnar istället sist i kön och får en utskällning av en äldre herre som tydligen aldrig varit med om något liknande förr. Du har då aldrig känt någon som suttit i kuratel eller ledningsgrupp i Karnevalen, tänkte jag då.

Spexet rivstartar med snabba scener från Guillous ungdom. Våld. Slagsmål. Redan en minut är huvudkaraktären relegerad och skickad till en fin privatskola ute på landet där han mot sin vilja förväntas inrätta sig i ledet tillsammans med af, von och van der.

Under tre akter kulminerar sedan våldet och pennalismen. De unga tvingas slita för de äldre. Det kallas kamratuppfostran och ses som något helt naturligt. Jag väntar och väntar på att spexets manus ska problematisera denna sociala utfrysning av den svage men inget händer. Istället får vi höra sånger med rim som

När du är liten är du ful
när du blir äldre är det din tur att ha kul

eller

Kom tillbaks när du går i åttan
fram till dess ska du kallas råttan

I spexet får vi bekanta oss med en överviktig kille som vill bli jurist, en finsk kock som bara vill hjälpa sin familj och en idrottslärare som menar att det är den starkes skyldighet att hjälpa den svage.

Sammanfattningsvis är jag imponerad. Publiken är imponerade. Alla är vi imponerade. Vi blev lovade ett nyskrivet spex men fick Ondskan i spexformat. Det var inte vad vi väntat oss men det var fan så bra!

Spexet Jan Guillou får 110 av 5 toasters.

https://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/11/jan-guillou.jpghttps://www.akademikern.com/wp-content/uploads/2014/11/jan-guillou-300x300.jpgKalinkaAkademiska FöreningenKrönikaKulturAF-borgen,Akademiska Föreningen,jan guillou,karnevalen,kuratel,lundaspexarna,ondskan,satir,studentikost,studentliv,studentlund
Under helgen har Lundaspexarna haft uppsättningshelg med det nyskrivna spexet Jan Guillou. Akademikerns kulturskribent Tord Mule var på plats och tog pulsen på publiken, sångerna och inte minst historien. Redan från början förstår jag att det kommer bli en lång kväll. Kön in till stora salen är lång. Jag försöker med allt: -...